Gyurkity Péter

webOS partnereket keres a HP

A cég kitart saját mobil platformja mellett, ám egyáltalán nem szeretne magányosan harcolni mindenki más ellen, amire jelenlegi pozíciója predesztinálná - gyártókat és egyéb partnereket keresnek a küzdelemhez.

A HP első embere a D9 konferencián nyilatkozva beszélt terveikről, valamint a vezetés elképzeléseiről, amivel hosszú távon kitörhetnének a viszonylagos elszigeteltségből. Mivel ezt elsősorban annak köszönhetik, hogy a Windows Phone 7 helyett végül - a Palm felvásárlásával kezükbe került - webOS platform mellett döntöttek, további partnerekre van szükségük ahhoz, hogy erősítsék helyzetüket és jövőbeni esélyeiket.

A mobil szférában jelenleg nem különálló termékek, hanem komplett platformok, ökoszisztémák harca zajlik, itt pedig az előretöréshez (győzelemről egyelőre nincs is szó) hatalmas erőforrásokra és tekintélyes felhasználói bázisra van szükség. Az Apple tovább küzd saját fejlesztéseivel, az iPod, iPhone és iPad vonallal, a Microsoft saját új operációs rendszerével próbálkozik (amely egyébként a Windows 8 újításaihoz is kellő alapot nyújtott, lásd eheti részletes cikkünket), miközben a Google folyamatosan nyomul előre az Android gőzhengerrel, a RIM a megszokott szinten stagnál, a többiek pedig a futottak még kategóriában tartózkodnak.


A HP szintén szeretné megváltoztatni az erőviszonyokat, a cég vezérigazgatója pedig nem látja akadályát annak, hogy más gyártók készülékein is megjelenjen az operációs rendszer, amihez ezt nyilván licencelni kell majd. Nemrég rántották le a leplet táblák és okostelefonok egy új sorozatáról, amihez állításuk szerint független szoftverfejlesztők kitartó támogatása járul majd, ám a hardveres oldalon némiképp mégis szegényesnek tűnik a kínálat, hiszen ez nem fogható az Apple vagy a Google bázisához.

Elsősorban ezen változtatnának a közeljövőben, a vállalat bevételeinél most is igencsak hangsúlyosan jelenlévő üzleti szféra igényeire alapozva (a bevételek alig 26 százaléka ered magánfelhasználóktól, ami a cégvezető szerint kellemes arány). Meglátjuk, hogy a HP háza táján gyakran emlegetett kis- és középvállalkozásoknál mennyiben tartanak majd igényt a különböző webOS megoldásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #4
    Minek erőltetik ezt a vackot ... az első dolga az lesz mindenkinek, hogy legyakja :)
  • Darth Dave #3
    Majd miután belebuktak ebbe a hülyeségbe, és kirúgták a CEO-t, meg a többi balféket, aki kitalálta, hogy ebbe dollár milliókat pumpálnak, a MS megveszi a HP-t is.
  • smv #2
    Próbálkozzanak csak nyugodtan. Bár még nem próbáltam webOS eszközt, de nem tűnik rossznak.
  • Inquisitor #1
    Már elsőre is elég reménytelenek tűnik a vállalkozásuk, de lehet ők tudnak valamit amit más nem?