Napi Online

Már a Farmville is a tőzsdére készül

A Facebook-ra és más internetes közösségi oldalakra játékokat (például Farmville, Cityville) gyártó, virtuális farmok, zöldségek és háziállatok révén dollármilliókat kereső Zynga a jelek szerint megirigyelte a LinkedIn szakmai közösségi oldal minapi sikeres tőzsdei bevezetését.

A legfrissebb hírek szerint már júniusban tőzsdére szeretne menni a Zynga, amely Facebook-ra és más internetes közösségi oldalakra gyárt játékokat (Farmville, Cityville stb.), és virtuális farmokkal, zöldségekkel, háziállatokkal szerzi sokmilliós bevételeit. Piackutatók szerint csak a Facebook-on havonta 250 millió aktív játékossal büszkélkedhet a cég, melynek jelenlegi piaci értékét már 8-10 milliárd dollárra becsülik.

Ezzel a második legnagyobb amerikai játékgyártó az Activision Blizzard után, megelőzve az EA-t (Electronic Arts) is. Üzleti modellje sikeresnek bizonyult, amelyben játékok alapvetően ingyenesek, de valódi pénzért a játékban használható plusz árucikkeket vagy különböző játékelőnyöket lehet vásárolni. A hírek szerint a Zynga olyan bankokkal találkozott, mint a Morgan Stanley és a Citigroup, hogy előkészítse a tranzakciót - írja a Bloomberg. A vállalat fő tulajdonosai jelenleg kockázatitőke-befektető társaságok.

Új internet-lufi van kialakulóban? - kérdezik sokan a gazdasági sajtóban az utóbbi időben. A LinkedIn árfolyama a múlt héten tőzsdei bevezetésének első napján több mint kétszeresére nőtt. Bőven a a várakozások feletti árfolyamon sikerült értékesíteni a Yandex orosz keresőóriás részvényeit is, az árfolyam kedden, az első napon 55 százalékkal emelkedett. Az igazán nagy internetes IPO-t azonban 2012-re várják, akkor tervezi ugyanis a Facebook részvényeinek tőzsdei bevezetését. Mintegy 600 millió ügyfelével és szolidan nyereséges működésével a népszerű közösségi oldal értékét ma közel 80 milliárd dollárra teszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    akkor most hogy is állunk? 1.a nintendo, 2. az acti-blizzard, 3. a zynga, és az EA csak a 4. ?! ezt nem gondoltam volna hogy az EA nincs benne a top 3 ban...