MTI

Adatbázis a nácik által zsákmányolt műkincsekről

Digitális adatbázisban kereshetőek a náci megszállás idején Európa szerte zsákmányolt műkincsek, köztük festmények, ékszerek és vallási tárgyak - jelentette be az amerikai Nemzeti Levéltár, amely tíz másik intézménnyel együttműködve hozta létre a különleges online archívumot.

"Nem kell többé körbeutazni a világot és vagyonokat elkölteni egy-egy műkincs felkutatására" - közölte csütörtökön James Hastings, az amerikai Nemzeti Levéltár munkatársa. A digitális adatbázis még csak kezdeti stádiumát éli, de jelentős mérföldkövet jelent a műkincsekről feljegyzéseket őrző intézmények sikeres együttműködését célzó, 15 éves múltra visszatekintő folyamatnak. Adolf Hitler hatalomra kerülése és a második világháború befejezése közötti években a nácik több millió műkincset zsákmányoltak be Európa-szerte. A műtárgyak nagy része később visszakerült az eredeti helyére, ám sokat közülük soha többé nem láttak viszont a tulajdonosai, akik közül több millióan vesztették életüket a holokauszt idején.

A mostani kezdeményezésben részt vevő hét ország tizenegy intézményének illetékesei szerint az adatbázis elsősorban a kutatóknak jelent majd nagy segítséget, de bárki szabadon és könnyedén használhatja az egykori családi kincsek felkutatása érdekében. Az adatbázisnak egyelőre nincsen egységes keresőmotorja, vagyis a felhasználók az egyes intézmények weboldalain belül tudnak keresgélni az általuk őrzött feljegyzésekben. Az intézmények reményei szerint idővel egy Google-hoz hasonló felhasználó barát megoldást találnak majd.

Az adatokat a Footnote.com és a Utah állambeli Provo városából működtetett Ancestry.com weboldalak segítségével digitalizálták. Az adatbázist a Nemzeti Levéltár országszerte működő 44 intézményéből ingyenesen, az otthoni számítógépekről pedig a Footnote.com regisztrált tagjaként lehet elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #8
    pedig én az rtl, tv2 és indexen látom a legtöbb kitalált történetet. Nemtudom miért. Tomcat legújabb kamu agymenése is ott volt látható szanyi kapitány jóvoltából :DDD
  • Narxis #7
    Kitalált történeteknek ott a helye. :)
  • sanyicks #6
    NE járjon kárpótálás az állítólagos borzalmakért... majd akkor ha a komcsik által fogvatartottak után is jár majd kárpótlás, és a többi népirtásért... de nem jár, csak a "kiválasztott" népnek... kettős mérce.

    Azokat a tudósokat akik kutatják a valós számokat, bemocskolják náczyként állítják be, visszavonatják velük a publikációkat, így megy ez. Pár ilyen már történt, legutóbb valami svéd(?) nyújtott be infokat róla, a zsidó szervezetek rögtön neki mentek. Persze ezekről is csak a kurucon lehet olvasni...
  • M0RN1NGST4R #5
    én se a haszonszerzés ezen borzasztó gusztustalan mivoltán nevettem, hanem az irónián, ami az előző hozzászólásban volt.

    ha az államokban az afro amerikai lakosság kárpótlást követelne, abba belerokkana az usa. de ezt nem szokták boncolgatni, ott jobban dívik a máv felelősségét keresni a deportálásokban...
  • leeloodallas #4
    Nekem nincs kedvem ezen röhögni. Zsidó családok ezrei élnek elképesztő jólétben csak azért, mert egyik felmenőjüket méltánytalanság érte. Természetesen jár valamiféle kárpótlás a holokauszt borzalmaiért, csak a zsidók immáron generációkat építenek a kárpótlásra. Gyomorforgató, ahogy igyekeznek (hazugságokkal) bizonygatni, hogy nekik márpedig pénz jár, mert az üknagynénikéjüket elgázosították. Szörnyű dolgok történtek a világháborúban, ez nyilvánvaló. Csakhogy lassan előkerülnek a valódi számadatok arról, hányan is haltak meg a holokauszt miatt, és a tények köszönőviszonyban sincsenek a kárpótoltak számával...
    Nem mellesleg pedig épp néhány perce ért véget egy műsor, ahol az eugenika, a faji alapon történő népirtás eredetét boncolgatták, amiben a németek csak kisdobosok voltak az angol, illetve amerikai "kollégáikhoz" képest.
    Undorító az a képmutatás, amivel a pénzemberek manipulálják a történelmet, csak hogy az utódaik lehetőleg munka nélkül jussanak elképesztő vagyonokhoz...
  • M0RN1NGST4R #3
    "bevezetik a 2. és 3. generációs Holokauszt™ túlélő fogalmát." -> ezen feküdtem :D
  • sanyicks #2
    De kárpik-ként vissza lehet adni majd 2050-ben az akkor mindössze 110-150 éves Holokauszt™ túlélőknek akikből egyre több lesz :D 2100-ban pedig extra kárpit kapnak a 200. születésnapjukra :) Bár lehet az átlátszóság miatt akkorra már bevezetik a 2. és 3. generációs Holokauszt™ túlélő fogalmát.
  • M0RN1NGST4R #1
    amolyan általánosabb bevezetés, mint: "Európa szerte zsákmányolt műkincsek, köztük festmények, ékszerek és vallási tárgyak"

    után itt a lényeg:

    "ám sokat közülük soha többé nem láttak viszont a tulajdonosai, akik közül <b>több millióan vesztették életüket a holokauszt idején</b>."