MTI

Digitalizálják az amerikai holokauszt múzeum archívumát

A holokauszt áldozataival kapcsolatos információk legnagyobb digitális adatbázisát akarja létrehozni az amerikai holokauszt múzeum és az Ancestry.com weboldal, az internetes archívum elkészítésében a nagyközönség segítségére is számítanak.

A World Memory Project elnevezésű kezdeményezés célja, hogy mindenki számára könnyen és ingyenesen hozzáférhetővé váljon a washingtoni Holocaust Memorial Museum archívuma. Az intézmény mintegy 170 millió dokumentumot őriz, amelyek a náci terror több mint 17 millió áldozatára vonatkozó információkat tartalmaznak. Az elmúlt évtizedekben rengeteg ember kereste már fel személyesen az archívumot, hogy megtudjon valamit a holokauszt idején eltűnt családtagjairól. A múzeum és az Ancestry.com összefogásának köszönhetően ez a keresés a jövőben sokkal könnyebbé és áttekinthetőbbé válik majd.

A Utah állambeli Provo városából működtetett Ancestry.com még az együttműködést megelőzően kifejlesztett egy olyan hálózatot, amelyben önkéntesek tudnak tartalom szerint összerendezni például városi, vagy családfa-adatokat, ezzel jelentősen megkönnyítve azok későbbi keresését. A honlap most ezzel a szoftverrel szállt be a közös munkába. A tervek szerint túlélők, tanárok, diákok és múzeumlátogatók segítenek majd a holokauszt idejéről származó adatok összerendezésében.

"Az idő sürgetése miatt jelentős nyomás nehezedik ránk, hiszen azelőtt szeretnénk hozzáférhetővé tenni az információkat a túlélőkről, mielőtt még túl késő lenne" - mondta kedden Lisa Yavnai, a múzeum holokauszt túlélőkkel és áldozatokkal foglalkozó központjának vezetője arra utalva, hogy ma már a legfiatalabb túlélők is a 70-es, 80-as éveikben járnak. A szoftvernek és a lelkes segítőknek köszönhetően mostanra mintegy 50 ezer adatot sikerült névjegyzékbe szedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stukov #7
    17M?? ez valami új dolog?
    Nem tudom, hogy a 6 millió ki szerint hivatalos... Auschwitzban a tábor bejáratánál az emléktáblán 1millió Xezer szerepel...
  • uniu #6
    Arról is. De a Hirosima és Nagasakiban megölt emberekről is szólhatna. Akik tényleg holokausztban égtek el.
  • sanyicks #5
    emellett ahogy a naczivadasz.com-on is olvasható: 6 millió = relatív szám, sokszorosát is jelentheti. Jelenleg a Holokauszt™ (tm az alt-0153 numpaden) áldozatainak száma 29331945893 Gigabájt!
  • sanyicks #4
    Hát hogy kiderüljön hogy nincs meg a 6! millió áldozat (ugyanis jelenleg ennyi a hivatalosan elfogadott szám), először bizonyítani kéne, nem a 80-as években "újjáépített" gázkamrákkal, maradványokkal, és olyan bizonyítékokkal amit nem röhög ki minden értelmes ember, és mindenhol stimmelő számokkal (mert nagyon nem stimmelnek, gyanítom ha keresnék lenne olyan ország ahonnan több zsidót öltek meg mint amennyi lakott ott :DDD), magyarországon is mindössze 50 ezer nem zsidó civil és katona halt meg a 2. vh-ban...
  • Griphons #3
    Csak aztán nehogy kiderüljön, hogy nincs meg mind az 5millió áldozat... Bár pár kattintás az adatbázison, és máris megjavul. Végülis könnyebb, mint régi papírokat gyártani...
  • Teppik Amon #2
    Az amerikai holokauszt múzeumnak nem az indiánokról kéne szólnia?
  • uniu #1
    Végre! Nem is tudom, hogy mit lett volna ha nem kapjuk meg a heti holokauszt adagot !?