MTI

Növeli kínai akkumulátor gyártását a Panasonic

A lítium-ion (Li-ion) akkumulátorok világpiacán betöltött vezető szerepének megőrzésére a Panasonic átszervezi termelési szerkezetét és növeli a kínai gyártás részarányát, amivel 30 százalékot kíván lefaragni termelési költségeiből - írja a Nikkei gazdasági napilap szombat reggeli száma.

A japán vállalatok egykor világelsők voltak ezeknek a főként laptop számítógépekben, mobiltelefonokban és más hordozható elektronikai cikkekben alkalmazott akkumulátoroknak a gyártásában. Mivel azonban a dél-koreai vállalatok rohamléptékben hozzák be lemaradásukat, a Panasonic pozícióelőnye megőrzése érdekében az olcsóbb kínai gyártás részarányának növelése mellett döntött. A Panasonic és az idén április elseje óta 100 százalékos tulajdonában lévő Sanyo Electric Co. együtt 26 százalékos világpiaci részesedéssel rendelkezett 2010-ben. A Panasonic 2012-ig 20-30 milliárd jent készül invesztálni a kínai gyártás növelésébe új üzemek létesítésével és a meglévőek modernizálásával.

A Panasonic-Sanyo együttes havi termelési kapacitása 120 millió egység, melynek 80-90 százaléka készül Japánban, a többi Kínában. A Panasonic a kínai gyártás részarányát 2015-ig 50 százalékra kívánja növelni. Emellett ugyanezen idő alatt meg kívánja háromszorozni a Li-ion akkumulátorok eladásából származó bevételét a 2009-es ezermilliárd jenhez képest. Az akkumulátor gyártás nyereségességét felőrlő árverseny miatt mind a Panasonic, mind a Sanyo Li-ion akkumulátor üzletága veszteséges volt üzleti eredmény szinten a 2010 október-decemberi negyedévben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Miert nem rakja at a 100%-ot sot, miert nem koltozik at minden vallalat Kinaba? A kinai vezeok is olcsobbak, nem csak a rezsi meg a sori rabszolgak.