Napi Online

Az IT-szektort is megrengette a japán földrengés

Az áramkimaradások miatt akadozik a japán elektronikai cégek alkatrész-gyártása, gondok vannak a Toshiba, a Sony, a Panasonic és a Hitachi termelésével is.

Japán legnagyobb problémája még ezekben a napokban is az északi részeken az áramellátás ingadozása, illetve hiányossága. Ezért a kormány arra kérte a legnagyobb termelő vállatokat, hogy 25 százalékkal csökkenték az energiafelhasználásukat - monda a hvg.hu kérdésére Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions technológiai vezérigazgató-helyettese. A Fujitsunak egy gyára van a katasztrófa által legjobban érintett területen, komoly károkat szenvedett, de alapjaiban nem sérült meg, hamarosan újra megindulhat itt is a termelés - tette hozzá Reger.

A Toshiba gyártotta a Fukushimai atomerőmű reaktorait, így sokan számítottak arra, hogy a céget komoly veszteségek érik majd a katasztrófa miatt. A gyártás tekintetében az elsőszámú problémát nem az infrastruktúrát ért esetleges sérülések jelentik, hanem az, hogy az áramellátás még a mai napig akadozik japán északi részén - közölte Szabó Tamás, a Toshiba magyarországi marketing vezetője. Így a bonyolult, nagy érzékenységű alkatrészek gyártása válik lehetetlenné, de legalábbis nehézkessé a folyamatos áramkimaradások miatt.

Hasonló problémákról számoltak be más, nagy japán elektronikai cégek is, így akadozik a gyártás a Sony-nál, amelynek 7 gyára sérült meg a földrengésben, a Panasonic 4 gyárát állította le, de gondok vannak az NEC, a Hitachi, a Canon és a Nikon háza táján is.

A számítástechnikai cégeket érintő legnagyobb probléma a szakemberek szerint az, hogy vannak bizonyos alkatrészek, például az optikai egységek (cd, dvd olvasók) feje, vagy a kisméretű LCD kijelzők, NAND memóriachipek, amelyeket jellemzően csak egy-egy gyártó készít, amelynek a gyára esetleg megsemmisült, és így, ezekből a mindenki által használt, pótolhatatlan alkatrészekből hiány lehet hosszú távon, annak ellenére, hogy a nagyobb vállalatok képesek lennének gyártani. Piaci pletykák szerint az iPhone 5 bemutatása is azért csúszott szeptemberre, mert pillanatnyilag nem lenne elegendő alkatrész a nagy volumenű gyártáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!