Gyurkity Péter

Az olcsó Android-fonok viszik a prímet idén

Az okostelefonok további gyors terjedését az Android családon belül is egyre inkább az olcsóbb megoldások vezetik miközben az iPhone készülékek függetlenítése külön, jelentős üzletággá vált.


T-Mobile Pulse
Az senkit nem érhet meglepetésként, hogy a Google mobil operációs rendszere az okostelefon-robbanás éllovasa, hiszen erről több összefoglaló felmérést, elemzést olvashattunk. Tajvani források most azt vetítik előre, hogy elsősorban a belépő szintű megoldások kiemelkedő népszerűségére számíthatunk az idei évben, itt pedig különösen a felemelkedőben lévő piacok viszik majd a prímet.

A DigiTimes nem kevesebbet jósol, mint hogy 2011 során 20-25 millió olcsó Android okostelefon találhat gazdára, mégpedig a lélektani határnak számító 150 dolláros árszint alatt (hűségnyilatkozat nélkül). Ez igencsak jelentős ugrásnak számít, hiszen tavaly még ez a szám alig érte el a 3 milliót világszerte, a folyamat pedig a teljes szegmensre érvényes, még ha nyilván nem is ilyen arányban. A globális forgalom 50 százalékkal növekedhet idén, nagyjából 450 millió készülékkel, amelynek már csaknem 38 százaléka Android telefon lesz, ezzel pedig a platform átveszi a vezető szerepet az új okostelefonok között.

Legalább ilyen fontos jóslat, hogy immár a fejlődő piacok számítanak igazi húzóerőnek, Kína például a fenti 20-25 millió olcsó Android-fonból várhatóan 10-13 millióért lesz felelős, miközben a fejlett országok némileg visszaszorulnak, legalábbis az új vásárlások terén. Kínai és tajvani gyártók teszik majd ki az olcsó dizájnok túlnyomó részét, erre támaszkodhatnak a belépő szintű megoldásokkal hódítani kívánó gyártók, nyilván elsősorban olyan cégek, amelyek nem szállhatnak versenybe az igazán nagyokkal.

Az iPhone terén eközben az számít hírnek, hogy a készülékek függetlenítése, amely egykor érdekes hobbinak számított, immár nagy üzlet is egyben, hiszen többen arról számolnak be, hogy jelentős összegeket keresnek tevékenységükkel. Az egykor barátoknak és ismerősöknek nyújtott szolgáltatást napjainkban tömegek veszik igénybe, az átlagvásárlóktól kezdve a követségi alkalmazottakig, akik szeretnék kötöttségek nélkül használni kedvenc telefonjukat. Az Apple minderre egyelőre annyival tud válaszolni, hogy ez a garancia elvesztésével jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zorrobomber #5
    xperia x10 mini nekem eddig bevált. gyenge proci, de mellé kis kijelző, így gyors. mindemellett occsó.
  • mousee #4
    Jó dolog hogy terjed DE:
    Az ilyen kis szirszar HW mellé írni kéne valami normális erőforrásigényű UIt, mert így csak a rossz tapasztalat lesz belőle. Kár hogy erre meg a szoft frissítésére nagy ívben szarnak. Szerintem emiatt fog megzuhanni az android hamarosan :(
  • narumon #3
    Egyre jobban előtérbe kerül amit régebben is említettem. Lesz egy csomó olcsó android telefon a népeknél, és vagy a szoftver nem fog futni rajta amit beszereznek mert azt nagyobb hardverre írták, vagy a nagy telefonokra elvétve lesz olyan program ami kihasználja a képességeiket hiszen a tömegeknél az olcsó gyenge hardver van. Tiszta PC.
  • Narxis #2
    Nem tudom, úgy látszik van akinek ez újdonság.. :s
  • aronvirginas #1
    Mindig az a kelendő, ami olcsó, sőt lehetőleg ingyenes, vagy ingyenesen beszerezhető. Mi ebben a hírérték?