MTI

Három év múlva a wifi lesz a legfőbb internetes csatorna

A Cisco előrejelzése szerint az internetes forgalom 59 százaléka ilyen hálózatokon keresztül zajlik majd.

A társaság szerint tovább növekszik a hotspotok elterjedtsége is, a Cisco becslései szerint a nyilvános, vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok száma 2021-ben világszerte meghaladja az 500 milliót, ami a 10 évvel ezelőtti érték 500-szorosa. Az elemzés alapján a wifi 6 már az idén új korszakot nyit: az új szabvány már az 5G-vel azonos technológiai alapokra épül, de a két technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. A wifi 6 előnyei közé tartozik, hogy kevésbé meríti le a kapcsolódó eszközök akkumulátorait és sokkal kiszámíthatóbb felhasználói élményt nyújt. Tovább nő a wifi átlagsebessége is, 2022-ben az átlagos kapcsolat sebessége több mint kétszer akkora lesz (54,2 Mbps), mint a 2017-ben elért.

A Cisco közölte azt is, hogy elindítja a openroaming projektet, amely könnyebbé és biztonságossá teszi a hálózatok - wifi-mobil - közötti váltást, valamint a nyilvános wifi hálózatokhoz történő csatlakozást.

A vezeték nélküli hálózat húsz évvel ezelőtt indult: 1999-ben fél tucat technológiai cég létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) szervezetet, majd kereskedelmi forgalomba kerültek az első eszközök, és ezzel kezdetét vette a vezeték nélküli hálózatok, a wifi korszaka. Az elmúlt két évtizedben a vezeték nélküli hálózatok újabb és újabb generációit fejlesztették ki, és mára az egyik leggyorsabban fejlődő hálózati technológia lett. Olyan helyeken is biztosítja az internetelérést, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

A wifi hálózatok a mindennapok részévé váltak, és a "mi a wifi kód?" kérdés valószínűleg az egyik leggyakrabban feltett kérdés napjainkban a Cisco elemzése szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #5
  "A vezeték nélküli hálózat húsz évvel ezelőtt indult: "
  háááát nem. 1971-ben indult. 1974-ben már wavelan alapú (wifi őse) pénztárgépeket dobott piacra a NCR és az AT&T. A 802.11 protokoll 1997-ben jelent meg. 1999-ben jelent meg a 802.11b ami 11Mb/s tudott. De ekkor már egy ideje létezett wifi kommunikáció.
 • kvp #4
  A kinaiak meg az 5G-rol mondjak ezt. Marmint, hogy nem kell majd vezetekes net sehova, meg az azt megoszto wifi halozat, mert az 5G-n kozvetlen kapcsolodhat minden eszkoz, az okostelefontol, az okosvillanyegon at az okoslaptopig. Persze ha az USA nem engedi be a kinai 5G technologiat akkor nekik csak a wifi marad.
 • trabantos82 #3
  Addigra kétlem, hogy letudnák küzdeni a jelentős technikai korlátokat.
  Utoljára szerkesztette: trabantos82, 2019.10.24. 20:51:57
 • Macropus Rufus #2
  "Három év múlva a wifi lesz a legfőbb internetes csatorna "
  ez így biztosan nem igaz.
 • Szefmester #1
  Jaaa, hogy a végpontokról mondják ezt. Már kezdtem kuncogni hogy melyik hülye találta ki ezt a címet... aztán mivel rájöttem hogy a clickbait.hu oldalon vagyok, a tartalomban meglelhetem az utalást az igazságra.