Napi Online

Trösztellenes vizsgálatra számíthat a Google

Széles körű versenyhatósági vizsgálatot tervez lefolytatni az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a Google-nél − értesült a Bloomberg két, az ügyhöz közel álló forrásból.

Az FTC a trösztellenes vizsgálat megkezdésével azonban megvárja, mire jut az Igazságügyi Minisztérium legfrissebb eljárása, melynek során arra keresik a választ, akadályozná-e az online utazási piacon zajló versenyt, ha a Google felvásárolná konkurensét, az ITA Software-t. Ez utóbbi vizsgálat is meglehetősen kiterjedt, szakértők szerint méreteiben leginkább a Microsoft ellen egy évtizede lefolytatott trösztellenes eljáráshoz hasonlítható. A Google ugyan felveheti a harcot az FTC-vel, ám a küzdelem mindenképpen sok idejébe és sok pénzébe kerül majd a társaságnak − nyilatkozta a Bloombergnek Keith Hylton, a Bostoni Egyetem versenyjogi specialistája.

A Google piaci magatartásával kapcsolatban azonban nem csak az amerikai hatóságok kutakodnak, az EU-ban jelenleg is zajlik egy eljárás, mely azt hivatott megállapítani, tényleg megakadályozza-e a Google, hogy a keresőoldalakon megjelenjenek riválisai hirdetései. Az internetes keresőcég szóvivője szerint viszont kizárt a piaci erőfölénnyel való visszaélés, hisz a konkurencia mindössze egy kattintásra van az interneten, így lehetetlen lenne a fogyasztókat megakadályozni abban, hogy hozzáférhessenek a versenytársak termékeikhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!