SG.hu

Még mindig túl sok a felesleges nyomtatás

A Lexmark felméréséből kiderül, hogy a logisztikai részlegen dolgozók napi 50 oldalt is kinyomtathatnak.

A Lexmark nyilvánosságra hozta legújabb felmérését, amely a különböző irodai részlegek nyomtatási szokásait vizsgálta. Az Ipsos közreműködésével készült felmérés kimutatta, hogy az alkalmazottak átlagosan 32 oldalt is kinyomtatnak naponta. A listát a logisztikai osztályok alkalmazottai vezetik napi 48 oldallal, ez 50 százalékkal több, mint az átlagos nyomtatás. A Lexmark tanulmányából továbbá kiderül, hogy a logisztikai osztályok mellett a HR, az adminisztrációs és a pénzügyi osztályok is jelentős papírmennyiséget használnak el a nyomtatáshoz: az ő esetükben ez fejenként 38-39 oldalt jelent naponta.

A fenti adatok nem csupán az alkalmazottak pazarlásáról tanúskodnak, hanem sajnos gyakran a munkakörükhöz kapcsolódó adminisztrációs elvárásokról is. Ezek természetesen elengedhetetlenek a mindennapi munkavégzéshez, de mi a teendő a felesleges nyomtatásokkal? Ahogy a logisztikában dolgozók is beismerték, sajnos előfordul, hogy figyelmetlenségből a hibás, vagy a nem megfelelő oldalt nyomtatják ki. A felmérés szerint a felesleges oldalak kinyomtatásában az informatikai részlegen dolgozók vezetnek napi 9 oldallal, de nem sokkal maradnak le a HR részleg alkalmazottai sem. Ők napi 8 oldalt pazarolnak el feleslegesen.

Danny Molhoek, a Lexmark közép- és kelet-európai régiójának ügyvezető igazgatója szerint eljött az idő, hogy a szervezetek nagyobb felelősséget vállaljanak nyomtatásaikért, hiszen ennek nem csupán pénzügyi, hanem környezeti hatásai is vannak. Szerinte ösztönözni kellene a munkatársakat a kétoldali nyomtatásra. A felmérésben résztvevők közül csupán minden harmadik szervezet (34 százalék) használja ki mindkét oldalt. Sokat segíthet a nyomtatási nézet használata, és olyan multifunkciós nyomtatók alkalmazása, amelyek egyaránt tudnak másolni, szkennelni, faxolni, illetve nyomtatni. Ezeket a gépeket már előre be lehet programozni a kétoldali és a fekete-fehér nyomtatási funkciókra.

A munkafolyamatokat nagyban gyorsíthatják az olyan nyomtatóeszközök, amelyeken keresztül a dolgozók emailt küldhetnek, elektronikus mappákba helyezhetik dokumentumaikat, illetve rendelkeznek elektronikus tartalommenedzser alkalmazással. A szervezeknek javasolt nyomtatási előírásokat létrehozniuk, hogy alkalmazottaik tudatosabban használják a nyomtatókat. A dolgozói okoskártya és PIN hozzáférés például hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé. A felmérés során megkérdezett szervezetek 15 százaléka állította, hogy csökkentették nyomtató eszközeik számát, továbbá minden tizedik vállalat bevezette a kártyás illetve PIN kódos nyomtatási rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!