Berta Sándor

Javítana a YouTube-videók minőségén a Google

A tengerentúli óriáscég felvásárolta a videók minőségének javításával foglalkozó Green Parrot Pictures nevű ír társaságot. A cél a YouTube-on található felvételek tökéletesítése.

Egy amatőr házi videó számos hiányossággal rendelkezhet, amelyek elsősorban technikai dolgokra vezethetők vissza. A YouTube-on látható videók egy része nem eléggé éles, túlvilágított vagy éppen nem megfelelő módon rögzített felvétel. A problémák jelentős részét utómunkálatokkal ki lehet javítani, feltéve, ha a felhasználó rendelkezik megfelelő szoftverekkel. Azonban az amatőr filmeseknek gyakran nincsenek profi programjaik, vagy azok használatát bonyolultnak tartják.

A YouTube vezetői látogatóiknak szeretnének segíteni azáltal, hogy megvásárolták a kifejezetten a videók minőségének javítására és automatikus optimalizálására specializálódott Green Parrot Pictures vállalatot. A társaság számos hollywoodi produkció elkészítésében vett részt, példaként említhető az X-Men és a Pókember. A Google, illetve a videomegosztó vezetői azt remélik, hogy a javított filmeknek köszönhetően nem csak a látvány lesz jobb, de jelentősen hatékonyabban lehet majd beosztani a rendelkezésre álló sávszélességet is, ami hatással lehet az online anyagok lejátszására.

"Vegyük például a legutóbbi líbiai tüntetésekről készült felvételeket. Miközben érzelmileg lekötik a figyelmünket, gyakran nem elég élesek vagy bemozdulnak. Mi lenne, ha rendelkezésre állna egy olyan technológia, aminek a segítségével javítana lehetne e videók minőségén? A képek élesebbé válnának, a zavaró képkockákat ki lehetne szűrni és egy stabilabb, magas minőségű videó készülne, de eközben az anyagot egyszerűen fel lehetne tölteni a YouTube-ra" - emelte ki blogbejegyzésében Jeremy Doig, a Google videotechnológiai részlegének igazgatója.

A Green Parrot Pictures megoldásának legnagyobb előnye, hogy nem befolyásolja a videók feltöltését és az összes optimalizálás automatikusan, még a feltöltés közben vagy után elvégezhető. A tranzakciót honlapján megerősítette az ír cég is. A Green Parrot Pictures-t dr. Anil Kokaram alapította hat évvel ezelőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saba30 #12
    Gyorsan rádcáfoltak.
    De azt hiszem ezt a postot már senki sem fogja elolvasni...

    vp8

  • juniorjb #11
    http://www.engadget.com/2011/03/16/google-buys-green-parrot-pictures-looking-to-make-youtube-vids/
  • tatish #10
    640*480ast felkonvertálnak FullHD-ra?
    Rádobnak konvertáláskor egy sharpness plugint oszt jó van, ez kell a nípnek, látják hogy valami mozog azt ennyi
  • saba30 #9
    Egy mozgó képnél jóval több lehetőség van képminőség javítására egy képhez képest intelligens algoritmusokkal. Hiszen sokszor több másodper*24 képkocka áll rendelkezésre egy snitten (keyframe-től keyframe-ig) belül.
  • miszterjoe #8
    Megnéztem, valóban jók. Mondjuk némelyiknél volt miből dolgozni 1080p/720p. :)
    Nekem az élesség állításával vannak kétségeim; 720p vagy afelett esetleg van miből dolgozni, de egy eleve rossz minőségű (életlen) felvételt aligha lehet látványosan élesebbre javítani (pl a Blotch remove-os videót). Szerintem.
  • dchard #7
    miszterjoe:

    A green parrot oldalán láthatóak demó videók, és elég meggyőzőek. Nem mondom, hogy nem láttam még hasonlóan működő avisynth plugineket, de ezt a minőséget egyik sem közelítette meg, igaz azok ingyenesek :-)

    Ha el tudják érni, hogy a greenparrot-os technológia jó preoptimalizálással automatikusan működjön, esetleg néhány alapvető beállítási lehetőséget engednek a feltöltőnek, az jelentős előrelépés lesz.

    Dchard
  • miszterjoe #6
    Az elképzelés nem rossz, de ami életlen abból nem lehet megfelelően éles képet csinálni. Ez nem a CSI, hogy egy kattintásra előtűnnek a nem rögzített pixelek is. Jó lenne, ha nem csak szavakkal kardoznának, hanem végre olyan hír lenne amiben már valami proof is lenne, előtte/utána videókkal.
  • B0nFire #5
    A YouTube folyamatosan segget csinál a szájából. Épp egy pár hónapja csilingelték be, hogy aki nincs büntibe' az mostantól bármekkora hosszúságú videót feltölthet. No, akkor egyszer fel is töltöttem valami 17 percesre sikerült videót, a múlt héten már nem tudtam. 15:30 volt a videó hossza, és visszadobta, hogy túl hosszú. Újra kellet vágjam az egészet, mert meggondolták magukat, de ez már természetesen nem szerepelt a hírekben.

    Fasz bagázs!
  • cousin333 #4
    Ellenpélda: V8. Egy dán cég fejlesztette a Chrome JavaScript motorját, a Google megvette őket, a V8 pedig köszöni szépen, most is megvan. Amúgy meg lehet, hogy holnap kijönnek egy továbbfejlesztett kodekkel, sosem lehet tudni...
  • Mardel #3
    Igen megveszi a Google felhazsnálja ilyen faszságra mint a youtube videók javítása persze csak lehetőségként felajánlva. Aztán a programot utána nem is fejlesztik.
    WebM detto megvették a VP8-at ami kb az x264 baseline-al harcolhat maximum. Azóta is nagy kuss van a webmről, de hogy ne veszsen kárb a apénz belekezdtek a webP-be ami a jpgt váltaná le szerintük.
    Google mindenhova nyúl csak sűrűn fog mellé, és ha meg is vesz valami kis céget abból se sül ki smemi jó.
    Tehát ezt a progit miután google megvette már le is írhatjuk, mert smemilyne fejlesztés nem lesz csak ilyen immel ámmal.