MTI

Önkiszolgáló könyvtári kölcsönzés Zalaegerszegen

A megszokott könyvtári szolgáltatások mellett önkiszolgáló könyvtárkölcsönzést vezettek be a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtárban.

A könyvtári köteteket rádiófrekvenciás azonosító jellel látják el, ami integrált rendszerhez kapcsolódva azonosítani tudja a dokumentumokat, az olvasók így számítógép segítségével is megoldhatják a kölcsönzést. A bejárati ajtónál biztonsági kapu érzékeli, és riasztja a könyvtárosokat, ha az adathordozók "véletlenül" mégse kerültek be a kölcsönzési rendszerbe - ismertette Tóth Judit, az intézmény igazgatóhelyettese.

Az olvasók az interneten jelszavukkal otthonról is ellenőrizhetik, nyomon követhetik kölcsönzést, de akár meg is hosszabbíthatják a határidőt és előjegyezhetnek újabb könyveket is. A megyei könyvtárnak a próbaidőszak alatt bevezetett módszerrel nem gépi kölcsönzés volt a célja - hangsúlyozta Tóth Judit. Az idősebb korosztály, vagy akik idegenkednek az elektronikus berendezésektől, továbbra is kérhetik a könyvtáros segítségét, megmarad a személyes kapcsolat. Az elektronikus módszer az állományvédelmet szolgálja, segíti a dokumentumok helyének beazonosítását. Nem kell minden dokumentumot egyenként kézbe venni, mint korábban, hanem kézi olvasó segítségével beazonosíthatók lesznek, és előkerülnek akkor is, ha például rossz polcra kerültek.

A több mint ötezer látogatót jegyző Zala megyei könyvtárban 240 ezer feletti dokumentumot őrinek. Elsődlegesen a napi forgalomban lévő kölcsönzési állományt látták el azonosító jellel, most éppen az olvasótermi példányok, DVD-k, CD-k vannak soron, majd a helyismereti gyűjtemények, raktári példányok következnek. A zalaegerszegi megyei könyvtár - amely elsőként vágott bele az internetes szolgáltatásba - a tapasztalatait a többi könyvtárnak is átadja. A fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is kért már információkat. A budapesti könyvtárban azonban nem csak a kölcsönzést, hanem a nap 24 órájában egy "bedobó" rendszerrel a visszavételt is gépesítik, amire a zalaegerszegi könyvtár épületében még nincs meg a lehetőség.

Tóth Judit elmondta, az elmúlt években megsokszorozódott az információ hatalmaz, miközben változnak az olvasói szokások is. A könyvtárosoknak figyelembe kell venniük a használók kívánságait, kéréseit. Az igények azt jelzik, hogy szükség van a kölcsönözhető állományra, a helyben használható kézi könyvekre, folyóiratokra, de mellette a felhalmozott információkat is szeretnék igénybe venni. Az olvasói forgalom egy része így áttevődik az internetes könyvtárhasználatra. A könyvtárosok munkáját ezért át kell csoportosítani erre a területre, mert nem mindegy, hogy elektronikus úton milyen információk, milyen formában jelennek meg.

Az önkiszolgáló könyvtári szolgáltatás a könyvtárak összehangolt infrastruktúrafejlesztés (TIOP) Zalai tudástár címmel nyert pályázat keretében valósul meg Zalaegerszegen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!