ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Az internetre is átterjed a diákok terrorizálása

Friss felmérés eredménye szerint minden ötödik diákot terrorizálnak kortársai a tajvani iskolákban. A kutatók szerint a kirekesztés, a szóbeli és fizikai bántalmazás formái is gyakoriak.

A Child Welfare League Foundation megbízásából készült felmérés eredményei szerint ötből egy tajvani diák panaszkodik arra, hogy havonta több alkalommal is bántják kortársai. Az alsó tagozatos iskolások és ötödik, hatodik osztályos diákok körében készült kutatás szerint a fiatalok tíz százaléka ismerte be, hogy részt vett osztálytársai fizikai vagy szóbeli bántalmazásában. Az iskolai terror leggyakoribb formája a kirekesztés: a nem népszerű diáktársukkal szemben tartják a távolságot, megtréfálják, rosszindulatú pletykákat terjesztenek róla. Gyakori, hogy kinevetik őket és gúnyneveket ragasztanak rájuk. Az esetek tíz százalékában fizikai erőszak is előfordul.

Újabb jelenség, hogy nem csak az iskolában, de az interneten vagy mobiltelefonon keresztül is bántják társaikat az iskolások. A megkérdezett diákok 17 százaléka vett már részt olyan helyzetben, amikor lenézett társuknak bántó, fenyegető képeket, üzenetet küldtek. Az iskolások 10 százaléka szenvedett már el ilyen jellegű bántalmazást.

A gyermekjóléti szervezet szerint aggasztó, hogy ilyen gyakori a bántalmazás az iskolában, mivel ezek komoly lelki traumát okozhatnak a gyerekeknek, amely nem csak rövid, de hosszú távon is érezteti hatását. A lelki sebek aktuális eredménye, hogy a bántott kisgyerekek 14 százaléka mondta, nem szeret iskolába járni a társai viselkedése miatt, négyből egy áldozat pedig még az öngyilkosság gondolatát is felvetette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #4
    ...jó ha tudod hogy egyfajta érzelmet ismer az ember az pedig az önzés, a szeretet, jóság pl önmagunknak való megfelelés, tanult viselkedési formához alkalmazkodsz és sikerélményként fogod fel...........
  • Locutos #3
    És ne bassza ki a biztosítékot mikor azt hallod dogmatikusan hogy a gyerekek ártatlanul születnek...
    Meg hogy nincs semmilyen génekbe kódolva a rosszaság/gonoszság.
    Ez a földi fajok alapja.
  • TreDoR #2
    "És ha a kölök elmondja olyasvalakinek, aki talán tudna is tenni ellene valamit"

    Olyan nincs, mindenki szarik rá.
  • amitakartok #1
    És ha a kölök elmondja olyasvalakinek, aki talán tudna is tenni ellene valamit, csak annyit ér el, hogy a csesztetők azért szállnak rá mert máshoz ment helpért amelyett, hogy saját maga intézné a dolgokat.