Napi Online

Száguld a szlovák elektronikai ipar

Szlovákia ipara éves összehasonlításban tavaly 18,9 százalékkal bővült a 2009-es közel 14 százalékos visszaesés után - derült ki a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) adataiból.

Az autóipar csaknem 40, a gépipar 47, a főként tévégyártással foglalkozó elektrotechnikai szektor pedig 23,5 százalékkal növelte termelését. E három ágazat nélkül alig hatszázalékos növekedést produkált volna az ipar - nyilatkozta Boris Fojtík, a Raiffeisen-leány Tarta Banka elemzője. A textilipar ugyanakkor folytatta mélyrepülését: 14 százalékkal zsugorodott a teljesítménye. A Tatra Banka becslése szerint az ország ipara az idén további nyolcszázalékos, a Slovenská Sporitelna szerint tízszázalékos növekedést produkál.

A szlovákiai számítástechnikai társaságok szövetsége (ITAS) sérelmezi, hogy az állam túlzott figyelmet fordít az autóiparra, megfeledkezve arról, hogy az informatikai ágazat cégei 30 ezer embernek adnak munkát és az INESS Consult elemzése szerint 2009-ben 170 millió euró adót fizettek az államnak, ami meghaladja az összes többi iparvállalat együttes befizetéseit. Az it-ágazat ennek ellenére 2002-2010 között csak 29,5 millió euró állami támogatásban részesült, ami a teljes összeg alig 2,6 százaléka - állítja Juraj Sabaka, az ITAS elnöke. Eközben az autóiparnak 661,8 millió euró, a támogatások 59 százaléka jutott.

A román ipar termelése a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,1 százalékkal bővült tavaly az egy évvel korábbihoz képest - idézte az MTI a bukaresti statisztikai hivatal adatait. Az energiaágazat teljesítménye 7,6 százalékkal, a feldolgozóiparé 4,9 százalékkal bővült, a bányaágazat termelése viszont hét százalékkal mérséklődött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!