SG.hu

Duplázódik a mobil szélessávú előfizetések száma

Az Ericsson szerint a mobil szélessávú előfizetések száma egy év alatt megduplázódik a világon és 2011-ben eléri az egymilliárdot.

2010 során a mobil szélessávú előfizetések száma jelentős mérföldkövet ért el: az előfizetések száma globális szinten meghaladta a félmilliárdot. Az Ericsson becslései szerint ez a szám 2011 vége előtt meg fog duplázódni. A legnagyobb előfizetésszám - körülbelül 400 millió - várhatóan az ázsiai-csendes-óceáni térségben lesz, ezt követi Észak-Amerika és Nyugat-Európa, mindkettő több mint 200-200 millió előfizetéssel.

A mobil szélessáv elfogadottsága felgyorsult az okostelefonok, csatlakoztatott laptopok és táblagépek egyre növekvő elterjedése, ill. a nagy teljesítményű hálózatok következtében. Az okostelefonok felhasználói egyre nagyobb arányban használnak alkalmazásokat és internetes szolgáltatásokat, amikor úton vannak. A globális mobil adatforgalom továbbra is gyorsan növekszik - az Ericsson 2010 augusztusában jelentette be, hogy a mobil adatforgalom globális szinten mindössze egy év alatt a háromszorosára növekedett.


Az elmúlt év sikeres volt az LTE (Long-Term Evolution) technológia szempontjából is. Ezidáig az Ericsson világszerte 11 hálózatüzemeltetővel írt alá kereskedelmi LTE (alap- és/vagy hozzáférési) hálózatra vonatkozó szerződést. Az Ericsson által szállított összesen16 hálózatnak közel a fele már kereskedelmi használatban van, így a hálózatüzemeltetők és az előfizetők már élvezhetik az LTE-technológia által biztosított nagysebességű hozzáférés előnyeit.

Az internet- és az egyéb médiafelhasználási szokások változnak a gyors hálózatok bevezetése, valamint a különböző eszközök, például az okostelefonok elterjedésének következtében. A TeliaSonera által az LTE-felhasználói körében végzett felmérés szerint körülbelül 23 százalékuk mostanra már többet néz online televíziót, és több mint 46 százalékuk gyakrabban szörföl a neten, amikor nincs otthon. A megnövekedett sebesség és a rövidebb várakozási idő révén az LTE-hálózatok lehetővé teszik a video-adatfolyamok megtekintését, és ez új professzionális felhasználókat, mint például TV-műsorszóró társaságokat és a köz biztonságáért tevékenykedő szervezeteket is vonz.

Az Ericsson várakozásai szerint 2015-re a mobil szélessávú előfizetések száma eléri majd a 3,8 milliárdot, amelyből 95 százalék HSPA, CDMA és LTE hálózatokon történik majd. Az Ericsson szállította a 21 Mbps vagy annál nagyobb sebességgel üzemelő HSPA Evolution hálózatok többségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!