MTI

Uniós könyvtárfejlesztés Szabolcsban

Csaknem 100 millió forint összegű európai uniós támogatásból fejleszthette informatikai rendszerét hét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei könyvtár.

Nagy László, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a szerdai projektzárón elmondta: a teljesen brüsszeli forrásból finanszírozott beruházás összegéből a nyírségi nagyváros közintézménye 40,7, míg a vásárosnaményi, nagykállói, nyírbátori, kisvárdai, tiszavasvári és a tiszalöki könyvtár együtt 53,5 millió forintot használhatott fel. A hét intézményben egységes informatikai infrastruktúrát hoztak léte, összesen 132 számítógépes olvasói állomást alakítottak ki, 53-at Nyíregyházán, a többit pedig az érintett további hat könyvtárban.

A támogatásra konzorcium keretében pályázott intézmények a fejlesztéssel kiemelt feladatukat, az úgynevezett információs társadalom fejlődését, az emberek információhoz való hozzájutásának korlátlan lehetőségét biztosítják. A könyvtárak - hangsúlyozta Nagy László - információs központokká váltak, ahol a látogatók nemcsak a hagyományos szolgáltatásokat vehetik igényben, hanem azokat a korszerű informatikai eszközöket is, amelyek a munkavégzéshez, a tanuláshoz és az informálódáshoz szükségesek számukra.

Az informatikai fejlesztés különösen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatásának szempontjából fontos, hiszen így ők is lehetőséget kapnak a számítógépek használatára, ebben az intézmények dolgozói segítenek nekik. Az egységes számítógépes hálózattal a hét szabolcsi könyvtár kapcsolódni tud a nagy országos közös katalógusokhoz, s a nagy tárkapacitású szerveren adatbázist és olvasói nyilvántartást is kialakíthatnak. Emellett egységes webes felületen kereshetik meg az olvasók a megye könyvtárainak teljes állományát, kérhetik egyes kötetek előjegyzését, s meghosszabbíthatják a kölcsönzött könyvek, dokumentumok visszaadási határidejét is.

A hét könyvtár a fejlesztés keretében speciális szolgáltatásokat is kialakított fogyatékkal élőknek, Braille-nyomtatók, képernyőolvasó szoftverek és hangerősítő rendszerek beszerzésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gulyasandras #1
    Könyveket már nem is vesznek?