MTI

Roaming-tapasztalatok után érdeklődik Brüsszel

Nyilvános konzultációt kezdeményezett szerdán az Európai Bizottság annak érdekében, hogy megismerje a fogyasztók, vállalkozások, távközlési szolgáltatók és állami hatóságok véleményét a mobiltelefonos barangolás (roaming) uniós piacáról.

A barangolásra vonatkozó uniós rendelet megszabja ugyan a barangolásos hanghívások és szöveges üzenetek EU-n belüli kiskereskedelmi árának felső korlátját, mégsem alakult még ki a szolgáltatások egységes, versengő piaca ezen a területen. A szolgáltatók általában a szabályozott ármaximum közelében állapítják meg barangolási áraikat, és továbbra is indokolatlanul magas felárat alkalmaznak - olvasható az uniós végrehajtó testület erről szóló közleményében. Az európai "digitális menetrend" értelmében a barangolás esetén felszámított díjak és a belföldi tarifák közötti különbségnek 2015-re meg kell közelítenie a nullát.

Az Európai Bizottság felszólította az érintetteket, hogy értékeljék a meglévő uniós szabályokat, és osszák meg ötleteiket a tekintetben, miként lehetne fellendíteni a versenyt ezen a piacon, ezzel egyidejűleg pedig védeni a fogyasztók és vállalkozások érdekeit. A konzultáció február 11-én zárul le, majd ennek nyomán a jelenleg érvényes uniós rendelet felülvizsgálatát június vége előtt kell végrehajtani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!