MTI

Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbusza Pécsen

Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbuszát üzemeltetheti a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont; a 100 millió forintért vásárolt járművet hétfőn adták át Pécsen.

"A könyvtárbusz Baranya 5 kistérségének 27 települését járja majd heti 4-5 napos munkarendben és hétvégi nyitva tartással, hogy a könyvtári szolgáltatások ott is elérhetőek legyenek, ahol nincsenek kiskönyvtárak" - mondta Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár igazgatója az átadási ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón. Az európai uniós pályázati forrásból vásárolt, akadálymentesített és a fogyatékkal élők számára is használható busz egyszerre 4 ezer dokumentumot, főként könyvet és folyóiratot visz magával, felszerelése pedig egyedülálló Magyarországon.

"A jármű műholdas parabolaantennája és laptopjai nemcsak a szélessávú internet-hozzáférést biztosítják a használóknak, hanem a tudásközpont egymillió dokumentumot tartalmazó adatbázisának elérését is. Így amit a buszon nem találnak az olvasók, azt megrendelhetik és legközelebb elvisszük nekik" - mondta. Az autóbuszt készítő cégek képviselői ehhez hozzátették: tudomásuk szerint nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában sincs ilyen könyvtárbusz, összeállítása 30 dolgozójuk fél évig tartó, napi 16 órás munkáját dicséri.

Hangsúlyozták azt is, hogy a busz olyan helyeken is rendszeresen megfordul majd, ahol még mobilinternet-kapcsolat sincs, vagyis a 27 érintett település hét és félezer lakosának egy része most csatlakozhat először a világhálóra. Az Európa Kulturális Fővárosa program nagyberuházásaként épült, szeptemberben átadott tudásközpont a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát, valamint az egyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárát integrálta. Ezzel jelenleg az ország negyedik legnagyobb könyvtára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Calisius #1
    Ez már aztán nem semmi. Itt a bizonyíték, hogy egy kis képzelőerővel - és megfelelő tőkével - Magyarországon is ki lehet fejleszteni irányt mutató szolgáltatásokat.