Kruza Richárd

Az okostelefonok csökkentik a fényképezőgépek iránti igényeket

A kompakt kategóriára hasonló sors vár mint a GPS navigációs eszközökre: az okostelefonok képminősége javul, emiatt csökken a kisgépek iránti kereslet.

Csökkenés figyelhető meg a kompakt fényképezőgépek eladásában, és erről nem csak a gazdasági válság tehet. Egy felmérés szerint részben az okostelefonok előretörése a felelős, mivel mára már komoly konkurrenciát jelentenek a kisgépek számára. Ez azért érdekes, mert az első kamerás telefonok megjelenését az eladások vonatkozásában fényképezőgépgyártók anno meg sem érezték. A mostani helyzetet az okostelefonok képminőségének javulása okozza. A Berg Insight szerint emiatt olyasmi helyzetben van a kompakt kategória, mint a GPS navigációs eszközök, melyek iránt a kereslet hasonló okok miatt az utóbbi időben hirtelen lezuhant.

Andre Malm, a Berg Insight vezető kutatója a New York Timesnak adott interjújában kiemelte, hogy 2008-ban 140 millió ilyen készüléket adtak el világszerte, a múlt évben ez a szám már csak 125 millió volt. Szerinte ennek fő oka a mai, 12 megapixeles okostelefonok javuló képminősége, mely immár felér az alsóbb kategóriás kisgépekével. "Nem kétséges, hogy az okostelefonok manapság változásokon mennek keresztül, és ezek immár nem csak egyben navigációs eszközök, hanem fényképezőgépek és médialejátszók is egyben. Ezek a piacok nem fognak eltűnni, de lényeges változáson fognak kertesztülmenni" - mondta Malm.


Ehhez kapcsolódóan a Business Insider egy "slágerlistát" is kiadott a legnépszerűbb okostelefonokról, mely olyan típusokat tartalmaz mint az iPhone 4, a HTC Evo 4G, a Motorola Droid X és a Nokia N8.

Kétségtelen, hogy egy fejlett okostelefon sokra képes: vezetéknélküli kommunikációra, videofelvételre és fotográfiára és még sok egyébre, azonban kompromisszumokkal. Az ilyen eszközök legfontosabb tulajdonsága a hordozhatóság. Emiatt minden egyes funkciójukat más, kifejezetten erre a célra épített készülékekkel lényegesen hatékonyabban lehet használni. A baj akkor van, ha valaki féreteszi fényképezőgépét, és kizárólag a műanyagoptikás, picike szenzorral megáldott okostelefonját használja fotózásra, mivel ez kétségtelenül rossz hatással van a minőségre és az igényességre. Márpedig sokan vannak, akik ilyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #37
  Amíg ilyeneket vesz fel addig szerintem sem igénytelen, ezt szerintem mindenki szokta csinálni, de mi lent már nem is erről vitáztunk.
 • B0nFire #36
  Nem erről van szó. Hanem arról, hogy egy újságíró az újságcikkében ne "igénytelenezze" le azokat az embereket, akik beérik az egyszerűbb megoldásokkal. Oké, az ő részéről is hibás a "mindenki, aki célszerszámot használ, egy hülye sznob...", mert a másik irányba ugyanolyan sértő.

  A telefonba integrált fényképezőnek van egy kurva nagy előnye a kompakt gépekkel szemben. Mindig kéznél vannak. A fényképezőt meg vagy elvisszük magunkkal valahová, vagy nem visszük el, de a telefon általában mindig ott van a zsebben. Nem feltétlenül művészi alkotásra, de az érdekes, éppen történő és megismételhetetlen momentumok megörökítésére tökéletes. Lehet internetes lapokra online fotót küldeni, hogy a piripócsi vasúti átjáróban szabad jelzést mutat a sorompó, miközben szerelvény halad át, meg lekaphatod a rendőr derekán a "nem létező" viperát bizonyítéknak. Vagy éppen felveheted videóra, hogy két részeg hogy fetreng az árokparton és feltöltheted a YouTube-ra, mint egyszer nézős és feledhető videót.

  Erre éppen jó. Aki használja, és ilyenekre használja, legyen az ő dolga. De ettől még nem igénytelen. Jó, hogy nem mondjuk azt, hogy az a nő, aki nem ocelotbundában parádézik a plázában, csak kínai műszőrben, az igénytelen. Nem az, mert ez is bunda, meg az is. A funkcióját mindkettő betölti: melegít! Sőt, a második választás még az állatokat is kíméli.
 • Spirit #35
  Teljesen mértékben igazat adok Neked. A technika 10 éven belül eljut oda, hogy akár közel zajmentes képeket is képes rögzíteni egy 200e ft-os telefon, de a fizikát nem fogja legyőzni, a fény hullámtermészetét sem fogja megváltoztatni. Normális objektív nélkül pedig semmit nem ér az egész.
  Ha igazán fontos pillanatot akarok megörökíteni, valószínűleg nálam lesz a DSLR, minden egyébre természetesen a mobil is megteszi, de fotót a büdös életben nem fogsz vele csinálni.

  Arról nem is beszélve,hogy nyomják a megapixeleket, miközben egy szaros 1920*1200-as monitoron(2,3m pixel) teljes képernyőnél sem tűéles a kép, mivel olyan brutális zajszűrésen esik át a negyed-körömhegynyi cmos, és a gyufafejnyi objektív miatt. Belenagyítasz egy 1920*1200-nyi részletbe, és már azt se lehet felismerni mi van a képen. :D
  Jah és egy mai belépő szintű DSLR-el készített kép 10-20 év múlva is gyönyörű lesz, a mobilodat meg a millió funkció miatt cserélgetheted 2 évente 100-200e ft-ért.
 • farxis #34
  apple as legjob fénképőket gyártya sokal hasselblad meg nikon meg olimpusz mert nem minőségiek az apple meg igen, steve jobs maga megmonta.
 • torreadorz #33
  Felejtsük már el a Nokia N8-at. A mobilokban alapvetően nincs optika és ez meghatároz mindent.

  Szóval, egy mobillal lehet szép képet csinálni, verőfényes napsütésben, ideális fényviszonyok mellet, lehetőleg közeli tárgyakról. Még olyat is, ami egy alsó kategóriás (értsd ~20 ezer forintos) fényképezőgép képével hasonló minőség.

  Na de, onnantól kezdve hogy a fényviszonyok nem ideálisak, mert felhős az ég, nem süt a nap, szürkület van, vagy csak éppen egy sötétebb helység belsejében akarsz képet csinálni a mobillal készített képek minősége a béka segge alatt lesz összehasonlítva akár a legolcsóbb digitális fényképezőgép képével is.
 • narumon #32
  "A videórögzítésről példának okáért a Nokia N8 esetében annyit volna érdemes elmondani, hogy az 3-4 évvel ezelőtti két videókamerám egyike sem képes olyan képminőséget produkálni,"

  Bár nem nekem szól, de imádok ilyen hülyeségekre reagálni.
  Khm, attól, hogy neked 3-4 évvel ezelőt "szar" kamerád volt attól még én símán mutatok neked olyan consumer (egyszeri ember által boltban vehető) kamerát ami szénné alázza az N8-at minden tekintetben. Hidd el nem túl nehéz ilyet találni.

  "a miniDV kazis kamerámmal pedig csak külön software vásárlása után lettem volna képes olyan videót digitalizálni, ami teljes minőségében, avi-formátumba konvertálva nem eredményez sávokba, egymástól elcsúszó képet."

  Hát nem tudom mennyire túrtad fel a google-t, de rengeteg ingyenes szoftver létezett és létezik a mai napig is erre a célra amik tökéletesen működnek.

  "Pedig utóbbi gépemhez firewire-kábelt is mellékeltek, és hitelesített volt arra, hogy digitális archívumot tudjak vele készíteni különösebb további befektetések nélkül. Ennek ellenére a bu#i firewire-höz kellett új alaplapi kártyát venni, 8 rongyért,"

  Izé most a gyártó tehet róla, hogy neked nem volt megfelelő géped hozzá? Ezt azért elején bele kellett kalkulálnod az árban ha nincs integrált firewired, esetleg SB hangkártyád firewirevel akkor venned kell egyet lévén ez volt régen az egyetlen olyan eszköz ami megfelelő sebességet tudott biztosítani ekkora adatfolyamhoz.

  "Halszem objektívet nem tudtam beszerezni ehhez a típushoz,"

  Asszem ezt mondjuk rossz típusválasztásnak hívják. Ha tudtad hogy optika kell hozzá akkor miért vettél olyat amivel ezt nem lehet megtenni?

  " mert sajnos nem volt hozzá ráadásul a kazetták nem olyanok, mint egy memória, amire akárhányszor föl lehet venni."

  Akárhányszor nem de azért elég sokszor.

  "Ezekkel az érvekkel nem lehet mit kezdeni, mert a HD-videó kenterbe veri a kamerámat, a praktikussági szempontokról ne is beszéljünk."

  Azért gondolom azt tudod, hogy van HD kamera kazettával?

  "Bedugom, ctrl+c, ctrl+v és köszönöm szépen. Semmi konvertálgatás, megy a videó."

  Ez egy mostani videokameránál pont ugyanez a helyzet. Talán nem azt róvod fel hibaként, hogy az eltelt x év alatt fejlődött a technika? Amit most írsz az kb olyan mintha azt mondanám, hogy régen meg kazetta volt a számítógéphez és arról kellett tölteni most meg milyen fasza a telefon mert egy tapira betölti a programot szalag nélkül... jéééé.

  "Ma ott tartunk, hogy nincs zaj, van HD, n és 180.000 és telefonálok vele."

  Igen, de ott tartasz hogy egy 180e ftos kamera azért lényegesen jobb felvételt csinál a telefonodnál ezt ne felejtsd el.

  "nokia N8-cal minden további nélkül felveszel 4 óra videót és ha kell pótakksi, azt max. 10.000 forintért be lehet szerezni,"

  Megint az Őst hasonlítod össze. Egy kutyaközönséges kompakt fényképezőgéppel ugyanezt megcsinálod csak jobb minőségben. Drágább fényképezővel még jobb minőségben. Én elhiszem, hogy neked most elég az a minőség amit az N8 csinál, csak ne magyarázd meg hogy hú de jó. Ha durván akarok fogalmazni akkor mindez optika kérdése amiből akármelyik telefonnak nagyon kevés jutott. Ezt nem lehet processzorral meg technikával kiváltani.

  "sznobéria, ami mindig ki kell alakuljon, amikor feljön a digitális kontra"

  Én meg nem hiszem, hogy az sznobéria lenne ha valakit nem elégít ki egy pöttöm objektív által készített kép vagy video.

  "De 10 év múlva már lesz olyan mobiltelefon, ami igen, 7 év múlva meg lesz kamera."

  Amíg nem lesz rajta olyan objektív addig nem fogsz tudni avatart de még Blöff-öt sem forgatni. Folyamatosan esik ezeknek a cuccoknak az ára, de mondjuk egy minimum moziminőséghez még ma is legalább egy RED 4k kell az meg bemelegítésnek 25.000$ de felszerelve inkább 55.000$. Biztos örülne egy csomó filmkészítő ha nem ennyi lenne de sajnos ennyi.

  "Ha lenne havi 400.000-es fizetésem, akkor azért az egy-két jobb képért, videóért vennék egy céleszközt,"

  Nos akkor kapaszkodj meg, nyugaton elég sok embernek van minimum ennyi fizetése, és ezeket a cuccokat nekik gyártják és nem a "csóró magyaroknak"

  "Ez nem igénytelenség, mert ki ne akarna már ma 3D-s filmeket venni fel akár a mobiljával?"

  Hát amig ilyen igénytelen az otthoni 3D addig én nézni sem szeretném nemhogy felvenni.

  "hogy minden átlag embernek a csúcstechnológiás eszközök tárháza, up to date ragyogjanak a polcán?"

  Nem, nem ez a cél, és ezt nem is vitatta senki. A probléma ott van, hogy szerinted aki viszont szeretne igényesebben videozni vagy fényképezni az fasz. Pedig csak azt kell elismerned, hogy neked elég egy telefon filmfelvételi képessége és kész. Nekem pl messze messze nem elég, ez egy másik dolog, ettől sem fasznak sem sznobnak nem érzem magam.

  "hogy nah, innentől tényleg igazán szép képeket fogok lőni,"

  A szép képek és a kamera / fényképező minősége között azért kevesebb az összefüggés mint gondolnád. 1960-as technikával is löttek olyan képeket hogy most is leesik az ember álla. Egy kép nem attól jó, hogy mivel lőtték hanem hogy hogyan és mit lőtt. Mennyire jön át a kép.

  "mert 3 év múlva már egy telefon is tudni fogja a lényegi dolgokat azok közül, amiket egy mai 300.000-es videókamera tud."

  Amíg nem basznak rá egy 12x ekkora méretű optikát addig nem fogja tudni.

  "Egy ilyen telefont sem könnyű megfizetni az embereknek, de még egy reális határon belül van, hogy hozzájussanak, ami által egy széleskörű, multimédiás gépet kapnak, az igényeknek nem, de a pénztárcájuknak megfelelőt."

  Itt a kulcs. Viszont akkor az egész hozzászólást evvel az egy mondattal el is intézhetted volna és akkor nem az lett volna hogy tele írkálod hülyeségekkel.
 • narumon #31
  "Aztán a kiválasztott 10-et kinyomtatom, és elteszem fotóalbumba. Amelyik kép CD-re meg külső vinyóra kerül, ezt úgyse nézi soha senki vissza..."

  Nálunk fordítva; a vinyon lévő képeket még csakcsak megnézzük de fotóalbum már évek óta nem lett elővéve, ezért pl mi nem is nyomtatunk ki soha képet, jó helyen van az a gépen, ha meg nézzük akkor a tévén tesszük.
 • narumon #30
  Hát én nem hiszem hogy az én videoim nagyon érdekelné a gyerekemet majd, de én szeretem visszanézni. Ráadásul én videozok egy nyaraláson mondjuk 2-3 órát, abból utána összevágok egy max fél órás anyagot és az bőven elég. Ezen kívül minden nyaralásból / utazásból csinálok zenére egy kb 5-10 perces montázst zenére, ezek messze a legnépszerűbbek ezeket még idegenek is élvezettel nézik végig. Mi meg ha "nosztalgiázni" akarunk akkor ezt berakjuk és ez alatt az 5-10 perc alatt minden emlék előjön arról az adott helyről / utazásról / nyaralásról. Semmi sem unalmasabb mint több órányi vágatlan nyaralás videót nézegetni. (Ugyanez fényképeknél. Össze kell szedni zenére a legjobban sikerült fényképeket és azt élvezet lesz nézni)
 • okosan gyerekek #29
  a kioktatásnál kicsit erősebb dolog, amikor egyenesen becsmérelik az embert, nem gondolod? Ráadásul, az enyém -- minthogy egyet tudsz vele érteni -- megalapozott, az övé pedig nevetséges, minthogy amilyen elvárásokat támasztani látszik másokkal szemben, valójában magával szemben sem képes, vagy elég akarat erős, hogy teljesítsen. (helyesírás)
 • okosan gyerekek #28
  aki mobilt használ a feladathoz leggyakrabban alkalmasabb céleszközök helyett*