Napi Online

Az internet a brit gazdaság egyik fő oszlopa

Ha gazdasági ágnak tekintjük mindazokat a tevékenységeket, amelyek az internethez köthetők, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a világháló köré szerveződő szolgáltatások és termékfejlesztés adják a brit gazdaság egyik legerősebb, évi 100 milliárd font (114,6 milliárd euró) termelési értéket produkáló ágazatát.

Ilyen összefüggésben kijelenthető, hogy az internetgazdaság állítja elő a szigetország GDP-jének 7,2 százalékát - derült ki a Google megbízásából készült felmérésből, amelyet a BBC ismertetett. Ezzel az ötödik legnagyobb gazdasági ág Nagy-Britanniában, megelőzve az építőipart, a közlekedést és a közüzemi szolgáltatásokat. A jelentés szerint az internet hozzájárulása a GDP-hez évi tízszázalékos ütemben fog bővülni a következő években és aránya 2015-e eléri a bruttó hazai termék 10 százalékát.

A 100 milliárd fontos összeg 60 százalékát az internetes fogyasztás adja, amibe beletartoznak az internetszogáltatóknak fizetett hozzáférési díjak, az online vásárlásra fordított kiadások és az internetezést lehetővé tevő berendezések ára. A maradék 40 százalék a világhaló brit infrastruktúrájára fordított forrásokból, a kormány számítástechnikai kiadásaiból és az ország internethez köthető nettó exportjából adódik össze. Emellett az internetgazdaság jelentős foglalkoztató: 250 ezer embernek ad munkát a szigetországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Internet nelkul ossze is omlana. Nem is vagom enelkul hogy mukodott az orszaguk, mert a vilag egyik leglustabb es legpontatlanabb kulturaja e-manko nelkul durva lenne, amugyis olyan itt az elet mint egy David Linch filmben.