SG.hu

A gigabites sávszélesség a gazdaságot is felpörgeti

A gigabites hálózatok a következő években forradalmasíthatják a gazdaságot és a társadalmat, ehhez azonban ösztönözni kell a beruházásokat, hogy a hálózatok alkalmassá váljanak olyan szolgáltatások támogatására, mint a virtuális jelenlét, a kiterjesztett valóság vagy az automatizált élet.

Egy az Arthur D. Little tanácsadó cég által elkészített jelentés szerint a gigabites sávszélességű telekommunikációs hálózatok elterjedésével izgalmas lehetőségek jelennek meg, többek között a robotok asszisztálásával elvégzett távműtétek, a sportesemények 3D-s, hologramos közvetítése vagy a felhőkarcolók ablakainak drónok által végzett karbantartása. Ezeknek az alkalmazásoknak az elterjedése és zökkenőmentes használata a hálózatok szolgáltatásminőségi képességeitől függ majd. A jövő hálózatainak a folyamatosan bővülő, nagy lefedettségű sávszélesség igényen túlmenően olyan kulcsfontosságú tulajdonságokkal kell rendelkezniük, mint az alacsony késleltetés, a magas megbízhatóság és biztonság, valamint rugalmasnak és az egyedi igényekre szabhatónak is kell lenniük.


Az elemzés kiemeli, hogy napjainkban lépünk be a „harmadik internetes ciklus” korába, amikor a hálózatok minőségét elsősorban már az adatok rendelkezésre állásának minősége határozza meg. Éppen ezért kulcsfontosságú a jelenleg használt vezetékes és mobil technológiák további fejlesztése mind az optikai, mind a Docsis 3.1 vagy akár az 5G megoldások irányba. Ez biztosíthatja, hogy a szolgáltatók időben felkészüljenek a gigabites sávszélességet igénylő applikációk kiszolgálására és a „negyedik ipari forradalom” kihívásaira.

A kutatás kitér arra is, hogy a nagy sávszélességű hálózatok és intelligens applikációk alkotta gigavilág innovációs ciklusa 2025-ig évente legalább 250 milliárd euró hozzáadott értéket generál az európai gazdaság és társadalom számára. Minden egyes, a gigabites fejlesztésre költött euró akár nyolcszoros haszonnal térülhet meg az ország gazdasága számára. Az ugrásszerű gazdasági növekedés elsősorban a gigabites sávszélességű hálózatok adottságait kihasználó alkalmazásoknak köszönhető majd, amelyek felgyorsítják az innovációs ciklust, növelik a termelékenységet és új szakmák, üzleti modellek kialakulásához járulhatnak hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #2
  Lenyűgöző kilátások !
  Árutömkelegbe,és profittengerbe fogunk *áthajózni a Nagy Semmibe*
  /És minden csontváz kezébe három mobilteló lesz !/
  Pár százezer év múlva idelátogató,IGAZI értelmes lények képtelenek lesznek ezt megfejteni...
  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2017.11.21. 10:08:28
 • Sir Cryalot #1
  "a sportesemények 3D-s, hologramos közvetítése vagy a felhőkarcolók ablakainak drónok által végzett karbantartása. "

  kabaré