MTI

A hazai kisvállalkozásokat nem érdekli a gazdaság digitális átalakulása

A digitalizáció és a negyedik ipari forradalom jelentette kihívásokkal a visegrádi országok mikro- és kisvállalkozásainak jelentős része nincs tisztában, a vállalkozók nem érzik azt, hogy foglalkozniuk kellene a kérdéssel - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke a visegrádi alap forrásaiból szervezett nemzetközi konferenciájukon.

Az Ipar 4.0 hatása a kkv-szektorra a V4-országokban című rendezvényen az ipartestület elnöke megjegyezte: a visegrádi országok kisvállalkozói nagy hátrányban vannak a német és olasz társaikhoz képest, ahol a digitalizációban való jártasságban lényegesen előrébb járnak. A különbségek Németh László szerint elsősorban abból adódnak, hogy a két országban más a kamarai rendszer, az iparkamarák mellett kézműves kamarák is működnek, illetve jóval nagyobb hangsúlyt fordítanak a képzésekre.

Arra a kérdésre, hogy a kormány Ipar 4.0 stratégiája mennyiben nyújt segítséget tagvállalkozásaik zökkenőmentes alkalmazkodásában, Németh László megjegyezte, hogy a programok jók, csak zömében a nagyobb cégekre összpontosítanak, ahogy a banki források nagy része is. Éppen ezért jó néven vennék, ha a kormányzat kidolgozna egy külön elképzelést a mikrovállalkozások számára is, ezen igényüket jelezték is a Nemzetgazdasági Minisztériumot képviselő előadónak a konferencián.

A robottechnikák robbanásszerű fejlődése szinte minden szakmában gyökeres változásokat hoz - vélekedett Németh László. A felkészülésre az alkalmazkodáshoz a kézműipari területen dolgozóknak kicsit több idejük maradt, miközben a digitalizációs folyamatokban való jártasság megszerzése legjobban a nagyipar beszállítóit sürgeti. Németh László úgy gondolja, hogy azokat, akik művészi tevékenységet végeznek, a legkevésbé érintik az új korszak kihívásai, hiszen az ő munkájukat valószínűleg soha nem fogják tudni automatákkal helyettesíteni.

Az Iposz a magyar mikro-, kis és középvállalkozások legnagyobb országos munkaadói és szakmai szövetsége, melyet 181 jogilag önálló ipartestület alkot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #2
  Ez olyan *kamuduma*
  Verjük a nyálunkat,hogy a kisvállalkozások nem *digitalizálnak*,és közben elképesztő adókkal*agyonverjük*Őket !
  Csodálom,hogy van még vállalkozó,aki hajlandó kimenni a helyszínre,és megjavítani egy mosógépet,vagy gázcirkót pár ezresért./Mennyen a csávó a p*ba,és vásájjon százezrekért ujjat,amit két év múlva ...kidobhat,és vásárolhat ...ujjat./
  Minek ide kisvállalkozás?
  Nem kell *virtuális szemüveg* MO maga a csodák országa,hogy ennyi harácsoló minidiktátor mellett még egyáltalán működni képes !
 • Skylake #1
  Hát, meg is értem. Szeretnének megélni egyáltalán ahol ilyen szintű adók vannak. Illetve amikor azt lehet tapasztalni, hogy a magántulajdont egyre kevésbé tartja tiszteletben az állam, lásd. a legutóbbi esetet, mikor az egyik öltönyös főf*sz leszólt, és olcsóbb lett az üzemanyag, a landlordja meg azt nyilatkozta, hogy mindenki csinálja ezt így, akkor nem a robotika lesz a lényeg, hanem a máról-holnapra megélés.