HENT hírlevél

Online patikákat perel a Google

Úgy látszik a Google megelégelte a kritikákat, amik hosszú ideje érték a keresőóriást, azzal kapcsolatban, hogy nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy visszaszorítsa a hamisított gyógyszereket terjesztő oldalak hirdetéseit.

Michael Zwibelman bejegyzése a vállalat hivatalos blogjában arról tanúskodik, hogy a vállalat polgári peres eljárás útján kíván fellépni a szándékosan jogsértően hirdetők ellen. A lépések az úgynevezett "Szponzorált Linkek" fül alatt megjelenő oldalakat érintik, amiket akkor mutat meg a keresőmotor, amikor releváns keresési kritériumokat ad meg a felhasználó. Nem vonatkoznak tehát az elsődleges keresési eredményként megjelenő oldalakra, melyek megjelenése a keresési feltételektől inkább függenek, így azokra kisebb az üzemeltető ráhatása. Az eljárás alá vont patikák számáról nincs hivatalos információ, és a Google sem nyújt további tájékoztatást az ügyről. Azt azonban jelezték, hogy további online gyógyszertárak bevonása is lehetséges a peres eljárás előrehaladtával.

- Az elmúlt években növekedett a feketepiaci gyógyszerkereskedők megjelenésének száma az oldalon, és egyre kifinomultabbak módszereik. - írja Zwibelman. Az elmúlt hónapban például egy oroszországi szervezet feltört egy amerikai állami weboldalt, ahol elhelyeztek egy rejtett kódot, ami átirányította a látogatókat egy online gyógyszertár oldalára, ahol vényköteles gyógyszerek hamisítványait vény nélkül ajánlották a vásárlóknak. A Google mellett a többi kereső oldalt (a Microsoft és Yahoo) is érte támadás amiatt, hogy nem tesznek eleget a feketepiaci gyógyszer-kereskedelem visszaszorításának érdekében.

A vállalatok több módszerrel is megpróbálták megoldani a felvetett problémát. Az egyik ilyen például, hogy 2010-től már csak olyan szervezettől fogadnak el vonatkozó hirdetést, amely rendelkezik hivatalos akkreditációval. Ilyen például az USA-ban VIPPS rendszer, amely az online patikák hivatalos nyilvántartója és a National Association of Boards of Pharmacy szervezet üzemelteti, amely valamennyi gyógyszerkereskedő bejegyzéséért felelős az Amerikai Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!