MTI

Pénzkölcsönzés interneten át

Egy új orosz honlap lehetővé teszi az állampolgároknak, hogy egymásnak adjanak kölcsön pénzt.

Az elképzelés szerint a kölcsönzőket az vonzza majd, hogy akár évi 200 százalékos kamatra is számíthatnak, a kölcsönkérőket pedig az, hogy kaphatnak pénzt hitelképességük alapos ellenőrzése nélkül. A honlapot egy pénzbehajtó cég hozta létre, amely busás mellékjövedelmet remél abból, hogy a törlesztések elmaradása esetén a kölcsönzött összeg 10-25 százalékáért behajtja a pénzt.

A projektet már júniusban beindították, de még csak kísérleti jelleggel működik. Eddig a vdolg.ru honlap Kommerszant című lapnak nyilatkozó igazgatója szerint 835 kölcsönadás történt, de a tervek szerint október végére elérik az "ipari léptéket", és a tervezett cél napi 2-3 ezer ügylet. Az eljárás meglehetősen egyszerű. A honlapon regisztrálni kell. A kölcsönadónak viszonylag egyszerűbb, a kölcsönkérőknek részletesebb űrlapot kell kitölteni, s a honlap minősítést ad: a kölcsönzőnek csak annyit, hogy adhatnak kölcsön, a kölcsönt kérők 1-100 pont közötti minősítést kapnak, s ennek függvényében változik a kölcsöneik kamata.

A regisztrálás után a pénzt kérő kitölt egy űrlapot, amelyen választhat, milyen összegű kölcsönt kér milyen hosszú időre és milyen egyéb feltételek mellett. Ha egy kölcsönadó kész adni, az űrlap eltűnik a rendszer nyilvános részéből, s már csak a szerződő felek láthatják. A továbbiakban online meg lehet kötni a szerződést, és ezen a lapon a felek később nyomon követhetnek minden részletet a pénz átutalásától kezdve a törlesztések beérkezéséig, a pénzek átutalása pedig banki vagy postai úton történik személyi igazolvány és egy titkos kód segítségével.

A honlapon az eljárást bemutató videón az űrlapokon 10-20 ezer forintnak megfelelő összegek szerepelnek. A szakértők szerint a honlap fő célja a létrehozó pénzbehajtó cég jövedelmének növelése. Emlékeztetnek arra, hogy nyugaton már régen működnek hasonló honlapok, de Oroszországban igen csekély a valószínűsége, hogy bárki pénzt adjon kölcsön anélkül, hogy ismerné, vagy legalábbis szemtől szembe látná azt, akinek a pénzt adja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #1
    Gusztustalan egy dolog ez a kommunizmus szülőföldjén.