HENT hírlevél

Hollywood az online videók miatt aggódik

A Dél-Kaliforniai Egyetem hallgatója, Elizabeth 5,4 millió amerikai nézővel együtt látta kedvenc sorozatának évadzáró epizódját.

De a 19 éves gólyalány nem a televízióban tekintette meg a Vámpírnaplók évadzáróját, így ő nem növeli a Time Warner médiabirodalom prémium zászlóshajójának számító HBO sorozatának nézettségét. A laptopján nézte meg az epizódot, a Megavideo nevű honlapon keresztül, ami egyike az egyre terjedő videó-streamelő oldalaknak, amelyek a szerzői jogok interneten történő -megsértésének egyre nagyobb százalékát teszik ki. Az egyik online adatforgalmat kutató cég szerint legalább 1,2 millióan tettek még hasonlóképpen csak ennek az epizódnak az esetében.

A Megavideo és a hozzá hasonló, úgynevezett streaming videóelérést biztosító oldalak, egy klikkelés után már vetítik is a szerzői jog által védett tartalmakat, csak mintha a youtube-on néznénk egy házi videót. Nincs szükség a korábban használatban lévő illegális tartalommegosztó szoftverek ismeretére, hosszadalmas letöltésre.

A streaming videószolgáltatás a legláthatóbb formája az internetes kalózkodás fejlődésének a hőskort jelentő Napster megjelenése óta. Az új elektronikus feketepiacon összeér az illegális kibertér raktáraként funkcionáló tárhelyek (Megaupload, Hotfile) és amolyan illegális TV műsorként használt linkelő fórumok világa, így ajánlva teljes körű szolgáltatást a szerzői jogokkal nem foglalkozó fogyasztónak.

Ez év júliusa és augusztusa közt a streaming videószolgáltatást ajánló oldalak forgalma 42%-kal nőtt, nem csoda tehát, ha Hollywoodban ismét megkongatják a vészharangokat. Érthetővé válik a szerzői jogok jogosultjainak aggodalma, ha tudjuk, hogy a következő fél évben több gyártó is meg fogja jelentetni a TV-hez köthető, internethez csatlakozó mediacenter dobozát, amivel az említett illegális tartalom már a háztartások fő mozgóképfogyasztó berendezésén, a nagyszobai TV készüléken is elérhetővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #2
    Hűha! O.O
  • gopher #1
    Nem vészharangot kéne kongatni, hanem átgondolni, hogy hogyan használják fel a technológia nyújtotta lehetőségeket ... (szerintem.)