Berta Sándor

iPadekkel készülnek afganisztáni bevetéseikre a brit katonák

A brit hadsereg az Apple készülékeit használja a katonái különleges bevetésekre való kiképzésére. A módszer az első tapasztalatok alapján rendkívül sikeres és a jövőben várhatóan még inkább elterjed.

A brit fegyveres erők eleinte arra használták az iPadeket, hogy megtanítsák az egységek tagjainak a szakzsargont, valamint szimulálják az egyes harci eljárásokat. A wiltshire-i Királyi Tüzérségi Iskola oktatóinak első visszajelzései mindenesetre kedvezőek, a tisztek arról számoltak be, hogy sokkal gyorsabban érhetnek így el sikereket, mint a hagyományos oktatási módszerek alkalmazásával.

"Az egyik kiképzési szituációban a a főhadiszálláson vagyok, több kilométerre a harctértől. A bajtársaim tüzérségi támogatást kérnek tőlem, leírják a célpontokat és megadják a pontos koordinátáikat. Ezen információk alapján kell döntéseket hoznom és tüzérségi támogatást elrendelnem. A különböző helyzetek gyakorlására használjuk az iPadeket, hogy ha kell, minden rendben menjen. Jóval több örömet jelent, mint az osztályteremben ülni és prezentációkat nézegetni" - jelentette ki Jason Mark, a 1st Regiment Royal Horse Artillery tagja, aki már megjárta Afganisztánt és a következő missziójára készül.

Mindenesetre ez a példa is jelzi, hogy a brit hadsereg nagy reményeket táplál az új kiképzési gyakorlatokkal és az okostelefonok, valamint a tábla-PC-k ilyen célokra való alkalmazásával kapcsolatban. A cél az, hogy a katonák megtanulják a harctéri kommunikációt és azt, hogy a lehető legjobb időpontban, a leghatékonyabb fegyvereket használva küzdjék le a kijelölt célpontokat, s véletlenül se rossz célpontokat támadjanak.

"Ha ezt a fajta technológiát használhatjuk a jövőben, akkor minden bizonnyal lerövidíthetjük a kiképzési időszakot. A katonáknak annyi mindennel kell foglalkozniuk, amikor útnak indulnak és amikor visszatérnek. Fantasztikus lenne, ha lecsökkenthetnénk a kiképzésre fordított időt" - közölte Rich Gill őrnagy, kiképzőtiszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #11
    De ugye feltűnik, hogy olyasmit fikáztok, amit nem ismertek. ;) Hogy is nevezik ezt?
  • endrev #10
    Mad mind, az a lényeges, hogy:

    1. Az iPad érintőképernyős, nem kell a billentyűzettel vagy a touchpaddal bajlódni.
    2. Könnyebben fogható a kézben.
    3. Ami a legfontosabb: a kiképzőszoftvert is meg kell írni. Ez az iPad-en sokkal egyszerűbb és gyorsabb mint más környezetben. Jobban hasonlít egy weboldaltervezéshez, mint kódszintű programozáshoz.

    Griphons, nem jelent akadályt hogy az Apple-t is be kell vonni. Egyszerűen csak nem férhet hozzá bárki a szoftverhez a store-ban. És te magad bármikor írhatsz szoftvert a saját iPad-edre az Apple bevonása nélkül, csak éppen másére nem fogod tudni feltelepíteni az Apple (vagy jailbreak) nélkül.
  • jaspercry #9
  • MsUser #8
    Üzleti érdek, reklám, lobbi, stb. de nem a minősége miatt az biztos!
  • mad mind #7
    Valamit nem értek. Ez most akkor osztályterem a szabadban. Mi ebben az új? Hogy ipad van a kezükben, nem netbook? Vagy mert nem prezentációt néz? De amit leírt, azt a teremben lévő számítógépekkel is meglehetett volna csinálni.
    Nembaj, hajrá alma, megvan a hír mára is, én meg feleslegesen írtam kommentet hozzá.
  • Griphons #6
    valójában éppenhogy a legrosszabb választás...
    Azt értem, hogy a brit hadsereg ráteszi mocskos kis mancsát az új játékszerekre, nadehogy pont a gagyi semmirenemjó ipadre? Hát arra még célszoftvert se lehet (az epl nélkül) írni...
    Én itt randa lobbit érzek a háttérben, vagy máris TKK?
  • farxis #5
    ipad a legjobb!
  • sanyicks #4
    Itt fennáll a veszély hogy CSNTKK. Ajjajaj.
  • NullZ3r0 #3
    Ja aztán mi van ha valaki átveszi az irányítást a robotok felett?
    Itt igazából az ilyen őrültektől kell félni, nem ám a terminátoros géplázongásról.
  • Amergin #2
    Robotizálni kell a hadsereget, az a megoldás. Azután beküldeni őket Afganisztánba, meg Irakba, hogy "fertőtlenítsék" (hehe) azokat a helyeket. Meg Iránba is, mert atombombát akar dobni Tel-Avivra! Meg Venezuelába is, mert csak.
    Az Egybesült Állatok már gőzerővel fejleszti: a csúnya tenoristák "nem törnek át"