Berta Sándor

Vékonyabb, gyorsabb és könnyebb az új Kindle

Hivatalosan bejelentette e-könyvolvasója új generációját az Amazon. A Kindle 2 utódját jobb minőségű kijelző, több memória, WLAN-modul és egy kicsivel nagyobb színválaszték jellemzik.

A harmadik generációs Kindle augusztus 27-től lesz megvásárolható. Jóval könnyebb, kisebb, vékonyabb és gyorsabb az elődjénél, első ránézésre azonban a változások alig észrevehetőek. A kijelző még mindig 6 colos (15,24 cm-es), maximális felbontása 800 x 600 pixel, viszont az E-Ink új generációs elektronikus kijelzőjén alapul, ezáltal nagyobb kontrasztarányt és gyorsabb tartalommegjelenítést tesz lehetővé.

A képernyő alatt található a kerek gombokkal ellátott billentyűzet. A gombok száma csökkent, ráadásul áthelyezték a menük kiválasztására szolgáló vezérlőelemeket is. Az oldalak lapozására szolgáló gombok keskenyebbek lettek és a képernyő bal és jobb oldalán helyezkednek el. A műanyag borítás 21 százalékkal kisebb, miközben a készülék 15 százalékkal lett könnyebb. A módosításoknak köszönhetően a készülék a Kindle 2-nél kisebbnek, mérete 190,5 x 121,92 x 8,5 mm, a súlya pedig mindössze 247 gramm. A Kindle 2 eddig csak fehér színben volt kapható, a harmadik generációs utód fehér és antracit színben is megvásárolható lesz. Újdonság a nagyobb memória is, ami 4 gigabájt és ebből 3 gigabájt használható a különböző tartalmak, akár 3500 elektronikus könyv tárolására.


Az USB 2.0 port mellett a készüléket ellátták egy 3G-s (UMTS/HSDPA/EDGE) modullal is, amelyen keresztül a felhasználók közvetlenül az Amazon boltjában vásárolhatnak. Az adatátvitel továbbra is ingyenes. Újdonság viszont, hogy az eszköz támogatja a WLAN 802.11b és 802.11g szabványt. Az Amazon elérhetővé tesz majd egy WLAN-modullal rendelkező, de 3G-s egységet nem tartalmazó modellt is. Maximális üzemideje egy hónap, de kizárólag akkor, ha a WLAN- és a 3G-s modul ki van kapcsolva. Amennyiben mindkettőt aktiválták, úgy az üzemidő legfeljebb 10 nap. Ez az idő a vezeték nélküli kapcsolatok használatával párhuzamosan csökken. Az Amazon a készülékhez mellékel egy töltőt, amely 4,5 óra alatt képes feltölteni a harmadik generációs Kindle-t.

Az új modell tudása gyakorlatilag megegyezik elődeiével. Továbbra sem támogatja az ePub formátumú fájlok használatát, viszont elboldogul az .azw, a .txt, a .mobi, a .prc, a .pdf, a .html, a .doc, a . jpg, a .gif, a .png, a .bmp, az .mp3, az .aa és .aax formátumú fájlokkal. Emellett újdonság a felolvasó funkció, az audiomenü, amely elsősorban a vakoknak és a rosszul látóknak jelenthet segítséget. Fontos még megemlíteni a Webkit alapú böngészőt és az új fontokat.


Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója azt reméli, hogy a viszonylag alacsony ár miatt a meglévő, korábbi tulajdonosok akár 1-2 további új készüléket is vásárolnak majd a családtagjaiknak, elsősorban a gyerekeiknek. Egy iPad áráért akár öt Kindle-t is lehet majd venni. Az Amazonnál már mind a két változat megrendelhető. A WLAN- és 3G-modullal ellátott modell ára 189 dollár, míg a 3G-modul nélküli eszközé 139 dollár. A csomagok kipostázása augusztus 27-től kezdődik.

Az Amazon augusztus végétől elérhető legegyszerűbb olvasója így 10 dollárral lesz olcsóbb, mint a rivális Barnes & Noble kizárólag Wi-Fi kapcsolattal rendelkező Nook olvasója és 11 dollárral olcsóbb, mint a Sony alsó kategóriás Pocket Edition nevű készüléke. A Forrester elemzőcég becslései szerint az Amazon mintegy 4 millió Kindle-olvasót adhatott el az Egyesült Államokban, és az évet várhatóan 6 millió fölötti eladással fogja zárni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #23
    Jó nekem a .prc
    7-8 éve használom, még mindig jó.
    Az újabbak meg már unicode-osak.
    A ePub nem egységes formátum, egy sima html fájl összezippelve.
    Aki nem hiszi nevezze át .zip-re.
  • Ersiman #22
    Ez így nem pontos. A Kindle-t nem érinti, de épp az elterjedőben lévő ePub formátumnál, ha nem beágyazott fonttal csinálod magadnak a tartalmat, akkor nem jelenít jól meg minden ékezetes karaktert.
  • valaé valaé ná #21
    Feltélezhető. Nem tudok olyan könyvolvasóról, amelyik nem. Erre azért szoktak figyelni a gyártók...
  • somigabi #20
    magyar ékezetes betűket viszi-e vagy sem ez a lényeg.
  • Tetsuo #19
    Azert vannak profin digitalizalt magyar nyelvu konyvek is.. hallottal a MEK-rol?
    Pl. minden klasszikus konyv ingyenes..
    A warez oldalon is van vagy 10ezer kotet digitalizalva, ennek jo resze olvashato .doc es mas formatumok.. a scannelt pdf-et senki sem szereti ;)
  • Polemius #18
    Vorpal:
    Látom, közben megtaláltad. Egyébként már jó ideje lehet ide is rendelni Kindle-t (nyilván az előző verziókat), a 3G is működik tudtommal.
  • Vorpal #17
    Elnézést, megvan:

    We are excited to now ship Kindle to Hungary. Customers in Hungary will enjoy: Lorrum ipsum
  • Vorpal #16
    Az Amazon szerint:

    The following items can be shipped to almost all destinations outside the U.S.:

    * books*
    * DVDs
    * music
    * VHS videos

    Additionally, some consumer electronics meg pár apróság amit külföldre is hajóznak.

    A Kindle is ilyen dolog?
  • gulyasandras #15
    "ha tudnék perfektül olvasni angolul talán"

    A legtöbb könyvnek bátran neki lehet ugrani minimális tudással.

    Egy idő múlva már azon kapod magad, hogy alig kell szótáraznod.

    Hajrá!
  • Polemius #14
    Vorpal:
    Valóban, ha nincs külső nyoma és baja van, akkor problémás gariztatni. Mondjuk azt megteheted, hogy addig nem írod alá a futár papírját, mit ki nem bontod, be nem kapcsolod. (Mellesleg, ha itthon veszel csomagküldéssel, pláne szürkeimportos dolgot, az is legalább annyira szívás ha probléma van.)

    Amazon UK-ból nem tudsz ide rendelni, mert átirányít a .com-ra.
    De a .com-ról is csak +21$ ami pluszban terheli, neked ezen felül nem kell fizetned semmit (talán vámhatáron belül van az ára, azért?).
    Vagy veszel itthon könyvolvasót itthoni garival, de akkor elég szűk (meg drága) lesz a választék.

    Egyébként van magyar nyelvű tartalom, pl. ott a MEK meg a DIA mint ingyenes és legális források. A magyar fizetős tartalmak meg valószínűleg nem mennek rajta, mert itthon úgy tűnik ePub a befutó.

    De legalább egyre lejjebb szorítják így a készülékek árát, ami a vásárlóknak jó.