Napi Online

Felgyorsult a chipkártya-kibocsátás

Az új bankok bekapcsolódásának köszönhetően megállíthatatlan a chipes bankkártyák elterjedése Magyarországon: március vége óta rekordnagyságú, 109 ezer korszerű bankkártyát kaptak kézhez a tulajdonosok.

Ezzel a chipmigráció mértéke (a teljes forgalomban lévő kártyaszámon belül a chipes plasztikok aránya) a 2009. szeptemberi 30,7 százalékról 32,29 százalékra nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. Míg az elmúlt év során szinte csak a hitelkártya oldalon volt tapasztalható a chipes kártyák térnyerése - jórészt a hitelplasztikok terén erős Citibank indulásának köszönhetően -, addig 2010. II. negyedéve meghozta az áttörést a betéti kártyáknál is: a pénzintézetek 80 ezer új chipkártyát engedtek forgalomba. A hitelkártyáknál 29 ezres volt a növekedés. Miután a K&H már teljesen, az OTP pedig lényegében végére ért a chipkártya-átállásnak, így a chipkártyák aránya a betéti plasztikoknál 34,16, a hitelkártyáknál 22,74 százalékos volt június végén.

Fejlődik az elfogadói hálózat is: a tavaszi három hónap alatt 48 új atm-készüléket telepítettek a bankok, ám ennek csaknem kétszeresével, 90 automatával bővült a chipolvasóval ellátott készülékek száma. Így ma már a hazai készpénzkiadó készülékek 92 százaléka nyújt védelmet az olyan csalások ellen, amikor chipes kártyánknak csak a mágnescsíkját tudják klónozni a kártyatolvajok. (2009 szeptemberének végén még a hazai atm-ek 20 százaléka engedte volna az ilyen plasztikokkal a csalást.)

Ennél is örömtelibb a kereskedelmi elfogadóhelyek számának kitartó bővülése. 2010 II. negyedévében újabb 2380 új pos-készüléket helyeztek üzembe a bankok, az első félévben a kereskedőkhöz került 6789 készülék 12 százalékos bővülést jelent a 2009. végi adatokhoz képest. Az elfogadóhelyek dinamikus növekedésének köszönhetően a 100 ezer kártyára jutó elfogadóhelyek száma közel 13 százalékkal, 642-ről 724-re nőtt. (A kereskedelmi pos-készülékek stabilan 85,5 százaléka képes chipkártya-olvasásra.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!