MTI

Egyre több az internetes adatlopás

Egyre több személyes adatot lopnak el az Egyesült Államokban az interneten; az áldozatok száma tavaly 12 százalékkal 11,1 millióra növekedett - közölte a Javelin Strategy and Research kutatására hivatkozva a The Wall Street Journal.

Az Internetes Bűnözés Panaszközpontjánál - amelyet részben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) működtet - 2009-ben az előző évhez képest 23 százalékkal több, 336 ezer visszaélésről tettek bejelentést. Az újság felhívta a figyelmet: a személyes adatokhoz nem csak az egyre kifinomultabb módszereket használó hackerek férnek hozzá, az érzékeny információk sok vállalati vagy kormányzati portálon könnyen elérhetők és rosszul védettek. A csalásokat megkönnyíti például a Facebook közösségi portál, amelynek tagjai vigyázatlanságból túl sok adatot közölnek magukról.

Elemzők szerint a visszaélésekhez nem mindig kell számítógépes szakértelem, a társadalombiztosítási és hitelkártyaszámok, továbbá az egészségügyi adatok sok esetben fellelhetők, csak megfelelő helyen kell keresni azokat. Áprilisban az interneten keringett egy file körülbelül ezer egykori atlantai tűzoltó személyes adataival. Májusig pedig egy floridai egyetem több száz alkalmazottjának adataira lehetett rákeresni a világhálón.

Eric Johnson, a Dartmouth Egyetem professzora rámutatott: élelmes kereséssel olyan oldalakat lehet találni, amelyek neveket, társadalombiztosítási adatokat, egészségbiztosítási számokat tartalmaznak. Elmondta, hogy ő olyan kórházi adatbázist is felkutatott, amely több mint 20 ezer beteg elérhetőségét és biztosítási számát sorolta fel. "Semmiféle hackelésről nem volt szó, egyszerűen csak keresgéltünk" - mondta. Az adatokat sok esetben kiberbűnözők töltik le, hogy azokkal visszaéljenek. A lehalászott hitelkártyaszámokat gyakran eladják. A hackerek tevékenysége fokozódik; a Személyes Adatlopási Központ nevű nonprofit szervezetnél idén már 317 esetben jelentettek különböző szervezetek arról, hogy adatbázisukat feltörték. Tavaly összesen 498 ilyen eset történt.

Olyan esetek is előfordulnak, amikor a cégek alkalmazottai készítenek illegális másolatokat érzékeny adatállományokról, hogy azokat ellopják. A Bank of America egy munkatársa júniusban vallotta magát bűnösnek abban, hogy ügyfelek számlaadatait lopta el, és megpróbálta az információkat sokat ígérő ügyfeleknek eladni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashman #2
    Látszik, hogy értesz hozzá. Az internet csak egy vicc... Bravó, írj még ekkora baromságokat pls!
  • Zoliz #1
    Hüle aki az interneten megadja a valós adatait.
    Én pl. Fehér János vagyok, Jókai 26 szám alatti lakos, ami persze nem igaz...
    Ennyi. Az egész internet csak egy vicc, ne legyen potenciális élettér.