MTI

Otthonról is vizsgázhatnak a brit diákok

Hamarosan akár otthonról is vizsgázhatnak a brit diákok azzal a különleges szoftverrel, amely a tantermi felügyelőknél is jobban észreveszi a puskázást.

Az amerikai Software Secure szoftverfejlesztő programját arra tervezték, hogy a vizsgázó becsületes maradjon a feladatok megoldása alatt, miközben a rendszer kizár minden puskázási lehetőséget. A szoftver a vizsga kezdetén lezárja az internetet és minden olyan dokumentumot, amely összefügg a vizsga anyagával, majd ujjlenyomat-azonosítóval ellenőrzi a gép előtt ülő személyazonosságát. A vizsga teljes időtartama alatt hang- és videofelvétel készül, hogy ellenőrizni lehessen: valódi vizsgakörülmények között történt-e a tesztírás.

A szoftvercég szerint ezzel a megoldással többek között a vizsgadrukk is jelentősen csökkenthető, miközben az oktatási intézmények adminisztrátorainak, oktatóinak válláról is leveszik a vizsgáztatással járó terheket. A rendszert a cardiffi Walesi Egyetem diákjain tesztelik, és hamarosan talán más egyetemek is bevezetik.

A National Union of Students hallgatói érdekképviseleti szervezet azonban fenntartásokkal üdvözli a szoftver bevezetését. A virtuális vizsgáztatás ugyan jó lehetőség azoknak, akik távoktatásban vagy munka mellett vesznek részt a felsőoktatásban, a szoftvert azonban szerintük nem szabadna költségkímélésre használni, majd aztán erre hivatkozva csökkenteni a hallgatók és a tanárok közötti személyes konzultáció mennyiségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #7
    Lehet, hogy gondoltak rá, de nem biztos, hogy lehet ellenük bármit is tenni. Volt már dolgom hasonló rendszerrel, ha lekerült róla a fókusz, akkor bármit tehettél, amit elvileg a programnak nem szabadott volna engednie, pl printscreen.
  • morden #6
    Szerinted erre a fejlesztők nem gondoltak? kb magától érthetődő hogy ezeket kizárja a rendszer már a fejlesztés legelején ...
  • Kornan #5
    Azt még hozzátenném, hogy ha nem lexikális tudást kérnek számon, akkor talán elég jól tudna működni, mert ott nincs sok jelentősége, hogy puskázol, ha amúgy is engedélyeznék a hozzáférést bizonyos segédanyagokhoz. Az elején meg az lenne a rutin, hogy megmutatod a füleidet.
  • Kornan #4
    Biztos, hogy ki lehet kerülni.

    1. Teleragasztod cetlikkel a monitor szélét, észre se, veszik.
    2. Hacsak nem készül felvétel a gépedről is, akkor háttérnek beállítasz egy puskát, vagy rövidre veszed a képernyőkímélőt és oda raksz be egyet
    3.Kivezeted a monitorjelet még valahova, ahol egy másik ember segít, a fülesen keresztül, van olyan vezeték nélküli is amit nehéz észrevenni,ha nem mutogatod.

    Szal 100%-os rendszert nem igen lehet csinálni.
  • Cat #3
    Nyilván nem a gyerekek között van ennek az egésznek értelme, ahol mindenki azt nézi hogy bújhat ki alóla, hanem magasabb szinten, ahol már vannak annyira tudatosak a hallgatók, hogy a tudásért menjenek iskolába, nem pedig azon jár az agyuk hogy hogy lehet lógni. Költségtérítéses tanfolyamokon pl. simán van létjogosultsága.
  • Luminas #2
    Igazából, ha az arcát látod, és hanggal ki tudják zárni, hogy "súgnak", akkor akár egész jó hatásfokkal is működhet. Legalábbis nem biztos, hogy rosszabb, mint a szokásos vizsgakörülmények. Persze sok kérdés felvetődik, de nem biztos, hogy baromság az egész :P
  • Penge4 #1
    Hülyeség. Ha csak az egész helyiséget nem kamerázzák be, csak egy webkamerával rögzítenek akkor simán lehet puskázni egy mobilnetes laptoppal, ami kiesik a kamera látószögéből és halk billentyűzete van.