SG.hu

IBM szuperszámítógépet vett az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az IBM Magyarország szerdán fogja átadni Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét.

A meteorológia és az informatika fejlődésével mára lehetségessé vált a pusztító légköri jelenségek akár néhány órával történő előrejelzése. Az időben kiadott riasztás növelheti az esélyt az olyan megelőző lépések megtételére, amelyek csökkenthetik az okozott károk mértékét. Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére az Országos Meteorológiai Szolgálat 2009 novemberében nyert támogatást az Európai Uniótól. A riasztórendszer központi elemét egy nagyteljesítményű IBM szuperszámítógép adja, amely gyorsabb és pontosabb adatelemzést tesz lehetővé az OMSZ meteorológusai részére.

A számítógép Dr. Bozó László az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és Dr. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója jelenlétében kerül jelképesen átadásra. A szuperszámítógép az "Új Magyarország Fejlesztési Terv" pályázat támogatásával, a "Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítése és üzemeltetése" című projekt megvalósítása során került megvásárlásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #4
    állítólag 14 tflopos gép, és egy rakás xeon proci van benne. De e helyett inkább miért nem vettek néhány nvidia thermit, ami szintén hozza ezt a teljesítményt, gpu pedig ilyen számításokra is pont jó, na meg rásegíthetnének a távfűtésre is a thermikkel :)
  • Gladiator #3
    Igen, és így akár már este a híradóból értesülhetnek arról hogy gáz lesz, és nem hajnalban kelnek arra, hogy bokáig ér a víz a házban és a 3 millió forintos perzsaszőnyeg szarrá ázott. Nem volt itt, hogy mennyibe került a gép, de szerintem már az első komolyabb árvíznél "visszahozza" az árát.
  • kissssss #2
    de jó most már 3 órával hamarább fogják tudni az emberek hogy el fog ússzni a házukkal együtt minden -.-'
  • kissssss #1
    de jó most már 3 órával hamarább fogják tudni az emberek hogy el fog ússzi a házukkal együtt minden -.-'