Berta Sándor

Kvantum­számítógépet készítettek Kínában

A helyi kutatóknak sikerült áttörést elérniük.

A Pan Jianwei kvantumfizikus és kollégái által 20 év után megalkotott Jiuzhang nevű kvantumszámítógép prototípusa képes akár 76 fotont is felismerni. A szakemberek ugyanakkor arra számítanak, hogy a rendszer más területeken is kimagasló teljesítményre lesz képes. Saját állításuk szerint a kvantumszámítógép prototípusa az úgynevezett Gaussian Boson Samplink (GBS) algoritmussal kapcsolatos számításokat 100 billiószor gyorsabban tudja elvégezni, mint a jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógép.

A Bloomberg rámutatott, hogy az ázsiai állam kvantumszámítógép-technológiájának a történetében ez az első jelentős mérföldkő. A CGTN idézte Lu Chaoyang professzort, a Kínai Műszaki és Tudományos Egyetem professzorát, aki elmondta, hogy ha egy új kvantumszámítógép prototípusának a számítási kapacitása egy bizonyos feladat megoldása során meghaladja a legerősebb hagyományos számítógép teljesítményét, akkor az azt jelenti, hogy számos területen fog áttörést elérni. A rendszerben lévő potenciál kiemelt teljesítmények elérést teheti lehetővé például a gépi tanulásban vagy a kvantumkémiában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ezek az optikai gepek azert jok, mert lehet beloluk hagyomanyos Neumann elven programozott rendszert is epiteni. Igy gyakorlatilag egy Neumann gep dedikalt kvantum matematikai egysegeve tehetok a kvantum egysegek, ami lehetove tenne az atprogramozasukat is. (kb. mint ma a SIMD egysegeknel, csak qbit-es adatokkal es kvantum muveletekkel) Az eredmeny kvantalasat pedig a belso regiszter erosito (line driver/receiver) aramkorok el tudjak vegezni.

    ps: Vicces, de a 90-es evekbeli star trek-ben (TNG) ilyeneket hasznalnak, holografikus tarolokkal. (amik egy lezer alapu optikai processzor altal jelkonverzio nelkul olvashatoak)