MTI

135 millió eurót ad kvantumszámítógépre a holland kormány

A holland kormány informatikai kutató intézete (TNO) más szervezetekkel együttműködve 135 millió euróval finanszírozza egy újszerű elven, az úgynevezett kvantumtechnológián alapuló, minél eddiginél gyorsabb számítógép kifejlesztését - jelentette be Jet Bussemaker holland oktatási miniszter.

A tíz év alatt lehívható kormánytámogatás várományosa a Delftben működő QuTech kvantumtechnológiai intézet, amely a Microsoft közreműködésével jött létre 2010-ben, és az amerikai világcégnek azóta is érdekeltsége van a holland informatikai kutatóintézet projektjeiben. Mint a miniszter elmondta, a most megszavazott támogatás egyebek között lehetővé teszi a QuTech szakembergárdájának bővítését. A cég a tervek szerint kétszázra növeli majd a kvantumtechnológiai projektben résztvevő munkatársainak létszámát.

A beruházás nagy jelentőségű a holland tudomány fejlesztése szempontjából, nem utolsósorban azért, mert a világszínvonalú fejlesztéssel foglalkozó intézmény hozzájárul a magasan képzett informatikai szakemberek elvándorlásának megakadályozásához, sőt további tehetséges kutatókat vonz majd Hollandiába - tette hozzá a miniszter.

A kvantumtechnológián alapuló számítógépek fejlesztése egyelőre gyerekcipőben jár, de az informatikusok világszerte nagy reményeket fűznek hozzá, és jelentős elméleti és gyakorlati kutatásokat folytatnak ezen a területen. A holland kormány a delfti QuTech céget tavaly az ország négy "ikonikus", és az ország jövője szempontjából kiemelt jelentőségű vállalatává nyilvánította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LowEnd #3
    Az egyszer használatos kulcsoknál a kulcscsere nagyon problémás, mivel "Bob" nem tudja interneten keresztül biztonságosan eljuttatni "Alice"-hoz, kivéve, ha titkosítja valami más kulccsal, de ez a saját farkába harapó kígyó.

    Kvantumszámítógépek teljesítménye: a kvantumszámítógépek jelentősége nem a nyers számítási kapacitásban van, hanem abban, hogy elvileg egy lépésben végig tudja "próbálgatni" az összes lehetséges kulcsot, persze vannak komoly kételyeim, mennyire fog ez működni a gyakorlatban (hacsak nem működik már most).
  • kvp #2
    A mai kvantumszamitogepek meg messze nem jarnak teljesitmenyben ott ahol egy atlagosabb bitcoin szerverfarm tart, a nagy szuperszamitogeprol nem is beszelve.

    Viszont a meglevo titkositasok tabulalasos torese (lasd: rainbow tables) nem lenne olyan nagy baj, foleg ha publikaljak az eredmenyeket, mert akkor mindenki szinte azonnal sokkal erosebb titkositasi technikakra valtana at, amik mar ma is rendelkezesre allnak. Pl. letezik olyan bonyolult, hogy egy naprendszer meretu kvantumszamitogep tudna csak megtorni. A rendes one time pad alapuakat meg meg az sem, mert azoknak nincs torheto algoritmusuk. Nem veletlen, hogy a fontos adatokat (pl. atomraketa inditokodok) meg mindig ezekkel vedik.

    ps: Az amerikai elharitasnak egyebkent mar van tablazata a legtobb alacsony szintu (kis bitszamot hasznalo) titkosito algoritmushoz. Ezeket hasznaljak pl. a 'biztonsagos' weboldalak is.
  • Skylake #1
    Az a fontos, hogy miután beröffentették az "ikonikus" vasat, azonnal kezdjék is meg a ma alkalmazott titkosítások (AES, Blowfish, Twofish, IDEA, stb.) törését, természetesen a nemzetbiztonsegg, a terrorizmus elleni harc, meg a mi biztonságunk érdekében, ahogy azt az idióta D. Cameron akarja de nagyon Nagy-Britanniában.