MTI

Hét atomból áll a világ legkisebb tranzisztora

Ausztrál tudósoknak mindössze hét atom felhasználásával sikerült megalkotniuk a világ legkisebb tranzisztorát, amelytől a méretcsökkenés mellett a mikrochipek jelentős sebességnövelését is várják.

A szilíciumkristályba ágyazott négymilliárdod méter, azaz mindössze 4 nanométeres kapcsoló az első lépés a kvantumszámítógépek létrehozásához. A parányi alkatrészekkel ráadásul a mostani processzorok számítási teljesítményénél milliószor gyorsabb gépeket lehet alkotni. Michelle Simmons, a tranzisztort fejlesztő csapat kutatási vezetője szerint az új technológia elsősorban az olyan processzorigényes területeken jelent áttörést, mint a kódfejtés, a pénzügyi tranzakciók, illetve az időjárás-előrejelzés, mert ezeken területeken roppant mennyiségű információt kell feldolgozni.

"Az új technológiával egy klasszikus asztali számítógép is képes lesz arra, hogy magyarázatot adjon az olyan problémákra, amelyek megfejtéséhez a jelenlegi gépekkel az univerzum koránál is hosszabb időre lenne szükség" - magyarázta Simmons. Az Új-dél-walesi Egyetem Kvantumszámítógép-technológiai Központja (CQCT) és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem kutatói egy különleges mikroszkóp segítségével hozták létre azt a parányi tranzisztort, amellyel a chipeket a jelenlegi lapkaméretek századrészére csökkenthetik, ezzel együtt a processzorok teljesítménye viszont exponenciálisan növekedne.

Simmons szerint az új technológia gyakorlati felhasználására várhatóan öt év múlva kerülhet sor. A kutatók most egy olyan kvantumszámítógép fejlesztésébe fogtak, amely a jelenleg használt mikrochipek méretével egyezik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #5
    A földfelszínen jelenlevő kb. 300 mikroSievert/év kozmikus sugárzás (amit igen nehéz árnyékolni, részben müonokból)
    komoly veszélyt jelent ilyen pirinyó alkatrészekre.

    Mielőtt a gyakorlatba átmegy ez a hi-hi-tech, ezt a problémát (is) kezelni kell.
    Kíváncsi vagyok, hogy a sziliciumon kívül milyen más anyagokból lehet még ilyet építeni.

    Egybként hajrá tudósok!
  • PJohn #4
    4 mikron = 4 mikrométer, itt 4 nanométerről van szó, ami 0,004 mikron.
  • gz8 #3
    Amit a kutatók mondanak, és amit valójában jelent:

  • T0nk #2
    Az, hogy elektronmikroszkóppal egymásra pakolnak atomokat, még nem jelenti azt, hogy tömeggyártásba is tudják vinni a technológiát. Ehhez azért még a kínaiak is kevesen vannak...
  • endrev #1
    Hm... A 4 mikron egy kicsit sok hely a hét atomnak...