Napi Online

Lendületbe jöttek Szlovákia tévégyárai

Szlovákia iparának nem csupán az autógyártás jelenti a húzóágazatot, hanem a tévékészülékek gyártása is.

A négy tévégyártó tavaly együttesen mintegy 10 millió készüléket állított elő Szlovákiában, ez a szám idén felmehet 11 millióra is - írja a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap. A Szlovákiából tévégyártó hatalom vált című elemzés szerint a négy társaságból három, a Samsung Slovakia, a Panasonic AVC Networks és az UMC Slovakia idén több készüléket gyárt, mint tavaly, a nyitrai Sony Slovakia pedig most értékeli át stratégiáját, mivel a Sony az elmúlt hetekben eladta telephelyét a tajvani Hon Hai Precision Industrynak. Mindössze annyit tudni, hogy a tajvani tulajdonos a későbbiekben évi 7,5 millió darabra szeretné felfuttatni a termelést.

A múlt év első negyedéhez viszonyítva 2010 első három hónapjában 17 százalékkal több tévét gyártottunk - mondta Silvia Baráthová, a galántai Samsung Electronics Slovakia szóvivője, aki szerint a lendület részben az új technológiai megoldásoknak (led, 3d) és a külföldi piacok élénkülésének köszönhető. A háromdimenziós modelleket is előállító társaság idén több mint hatmillió készülékkel számol. A vágújhelyi UMC Slovakia szintén felfuttatja termelését. Az előző pénzügyi évben 1 millió lcd-készülék hagyta el a gyártósorainkat, ez a mostani pénzügyi évben várhatóan 1,5 millióra emelkedik - közölte Vladislav Khabliev, a cég ügyvezető igazgatója.

Tavaly 1 millió dvd-lejátszót, blu-rayt és monitort gyártottunk, 2010-ben ezt a számot meghaladjuk - állítja Juszuke Adacsi, a kelet-szlovákiai Korompán üzemelő Panasonic képviselője. A háztartási műszaki cikkek gyártása Szlovákiában csak minimális mértékben érezte meg a válság hatását, ezért az autóipartól átvette a gazdaság motorjának szerepét - véli Dávid Dereník, az UniCredit Bank elemzője. A tévéágazat a jövőben tovább erősödhet, ugyanis 2011-től Trencsénben a tajvani AU Optronics is elkezdi az lcd-modulok gyártását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!