Berta Sándor

Felismeri az iróniát egy új algoritmus

A Jeruzsálemi Héber Egyetem informatikusai olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely képes felismerni az online bejegyzésekben lévő szarkazmust.

Egy ilyen úgynevezett szarkazmus-detektor segítségével a kutatók képesek lehetnek javítani az Amazon és más online áruházak ügyfelei által adott recenziókon, illetve javíthatják azok elhelyezését is a portálokon. Az új megoldás neve Semi-supervised Algorithm for Sarcasm Identification (SASI) és a gyakorlatban meglepő hatékonysággal működik. Az Ari Rappoport informatikus professzor és csoportja által tesztelt program 77 százalékos pontossággal ismerte fel az ilyen hozzászólásokat, függetlenül attól, hogy a bejegyzések hol helyezkedtek el. Ez mindenképpen figyelemre méltó adat, különösen annak tükrében, hogy sokan gyakran összekeverik a szarkazmust a cinizmussal.

A SASI-t az Amazonon tesztelték, méghozzá olyan módon, hogy 120 termékhez leadott összesen 66 000 angol nyelvű ügyfélrecenziót kutatták át irónikus beszólások után. Az izraeli szakemberek egy ötfokozatú skálát hoztak létre, amellyel a megjegyzések formáját és mértékét minősítették. Az egyes és a kettes fokozat jelölte a normális szarkasztikus megjegyzéseket. Az algoritmust először ezen a skálán trenírozták, majd egy 90 mondatos összeállítás segítségével 15 felhasználó bevonásával tesztelték a hatékonyságát. A 90 mondatot előzőleg a SASI szarkazmuserősségük szerint rendezte.

S hogy mire jó az új módszer? Rappoport és kollégái úgy vélik, hogy az Amazon és más internetes áruházak oldalain lehet hasznos a csoportosítás a látogatók számára. Az izraeli kutatók tapasztalataikat az ICWSM - A Great Catchy Name: Semi-Supervised Recognition of Sarcastic Sentences in Product Reviews című dokumentumban foglalták össze, amit szabadon elérhetővé is tettek. Az anyagot a tervek szerint bemutatják a negyedik nemzetközi AAAI Conference on Weblogs and Social Media rendezvényen is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlasioX #13
    Sheldon Cooper nagy hasznát venné.
  • Tetsuo #12
    Ez kamu.
  • Blacktom #11
    Menő az a pár csont a fülében. A progit meg jó lenne látni is, mondjuk chatbotban vagy valami. Egyébként szerintem nemsokára fognak is eredményeket elérni e téren, bizonyos emberek felfogóképességét hamar túllépve:)
  • kel634 #10
    Voá ez a legjobb program a világon!, na ezt ismerd fel :D
  • Magiszter #9
    Nesze neked többfüles böngészés... egyel mellé írtam a hsz-t.

    Ha erre jár egy admin törölje...

    Köszönöm!
  • Magiszter #8
    Én addig nem váltok 3D-re amíg ilyen segédeszközöket kell használni hozzá. Szóval maradok a 2D-nél. Az lesz a jó mikor leülsz a monitor elé és 3D-ben jelenik már meg minden (3D egér kell valakinek? :D ). Azt én totál letojom hogy csak szemből 3D vagy hátulról is, mert csak én nézem azt a monitort. Ha valaki bele akar kiváncsískodni akkor az bandzsuljon bele szépen :D
    Mire a 3d elterjed addigra úgy is lesz 40k-ért 22"-os HD3D monitor és alaplapra integrált HD3D csip. Vagy esetleg már a HTC HD3D 2 mobilban is ilyen technologia lesz.
  • supi007 #7
    Há-há ezen jót röhögtem és Július cézár leserű csakis-án is. Neked úgyis mindegy, hogy babérkoszorú vagy KIssaPkA :-D
  • Hegi90 #6
    irónia=/=szarkazmus
  • Beygír Gücü #5
    az ironiat pedig az i betunel talalod a lexikonban
  • Julius Caesar #4
    Csakis.