MTI

Szünetel az internetes gólyales

"Meghibásodott a 'gólyaleső' webkamera Zalaistvándon, így egy időre szünetel az éppen költési időszakban lévő gólyapár megfigyelése" - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai titkára.

"A kamerát daruskocsival emelték le a villanyoszlop tetejéről és elszállították a budapesti szervizbe. Ha nem sikerül kijavítani a hibát, a németországi gyárba kell eljuttatni, ami 200 eurójába kerül a madártani egyesületnek. A javítás költségei ennél várhatóan sokkal magasabbak lesznek, amit nehéz lesz kigazdálkodni" - mondta el Darázsi Zsolt, aki szerint még bizonytalan, hogy a fészkelési időszakban visszakerül-e a kamera Zalaistvándra.

Az egyesület 2007-ben helyezett el webkamerát Zalaistvándon, a gólyafészkek közelében. Már az első évben 14-15 ezer látogató kísérte figyelemmel a gólyapár - Léna és Zala - életét, idén tavasszal több százan várták érkezésüket. A zalaistvándi gólyák még a költési időszakban vannak. Egy ideig két tojást lehetett látni, de aztán a gondos szülők annyira megemelték a fészek peremét, hogy a kamera előtt is rejtve maradt a fészekalja.

A kamera hibája valószínűleg a gyakori áramszünet miatt következett be, ami Petőfi Lászlóné polgármester szerint a falu intézményeinek számítógéprendszerében és a háztartásokban is jelentős károkat okozott már. A település lakói tiltakozásul aláírásgyűjtésbe kezdtek, a petíciót az áramszolgáltatóhoz akarják eljuttatni. "Az áramkimaradások 99 százalékát az okozza, hogy az erdőtulajdonosok nem tartják be az előírásokat és nem gallyazzák le a fákat a hálózat biztonsági övezetében" - mondta el Egyházi Nikoletta, az áramszolgáltató területi sajtóreferense.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Hat, gallyazzak a fakat! A qrv* *nyjuk*t!!
    Egy webkameranak miert kell olyan draganak lennie? Idojarasallo? Azt a legkonnyebb megoldani..