16
  • mrlujoak
    #16
    HD.
    Nem csak képi felbontásra, hanem hang minőségre is használatos.
    Ráadásul a HDMI, mint csatlakozó felület (High Definition Multimedia Interface)is magában foglalja a digitális videó jelet,a többcsatornás hangsávokat és az egyéb, "advanced control data" adatállományokat.

    Az, hogy a köznyelvben mi alakul ki valamiről, nem jelenti azt, hogy úgy is van.
  • Lowosan
    #15
    A magas minőségű a High Quality.
    A HD és a HQ nem összekeverendő, megeshet hogy a nagy felbontású videó/kép elég gyatra minőségű (ergó kutyaközönséges felskálázás áldozata).
  • Gerygrey
    #14
    High-Definition = nagy FELBONTÁSÚ ... azaz kép

    Az High-Resolution lenne :)

    A High Definition szerintem inkább magas minőséget jelent, legyen az kép, hang, bármi. Az más kérdés, hogy a "hádé" kifejezés a köznyelvben nagyjából összeforrt a HD TV illetve a HD videó jelentésekkel.
  • Zolivok
    #13
    rávilágítanék arra hogy aki elolvassa a cikket annak semmi baja tudja miről van szó aki nem az pedig azért nem "hülye" mert a cikk képe bal fent kicsiben képi HD re megjelenítésre utal és 1esek el sem olvassák a cikket mert hormonális szabályzásuk ösztönzésére egyből kifejtik egyetnemértésüket. Másrészt a kép alatt ottvan hogy HD hangminőségre készítve na mind1.
  • hodobaj
    #12
    +1
    Inkább VoIP-re fejlesztenének és akkor csak 3G kéne a mobilba és az összes rohadt percdíj,SMS mehetne a rákba.
  • okosan gyerekek
    #11
    Teccik látni!? Így készül az igény!

    Csökkennek a kiadásaink? Fel fog tűnni az embereknek, hogy mi már tized akkora költségekkel tudjuk biztosítani azt a bizonyos egy percet és majd elégedetlenkednek? Hát megmagyarázzuk, hogy miért is kell még mindig többet fizessenek. Nem mintha egy informatikai szükségszerűség volna, hogy a több adat, az több energia, vagy más okoknál fogva több pénz, sőt, például az új Bluetooth 3.0 bizonyítja, hogy a gyorsabb sebesség mellett még fogyasztási mutatóiban is jobb az új szabvány, de legalább valamivel ki lehet póckolni az elég instabil lábakon álló gazdaságpolitikánk. :)

    Gratulálok mindenkinek, aki szerint ez egy hasznos előrelépés. Főleg annak tükrében, hogy az LTE elvileg 10ms-os látenciával fog már működni és a szélessávú neten már lazán lehet a jó minőségű VoIP alkalmazásokkal minőségi hívást csinálni, de nem baj!!! Hát valamivel az ő milliárdjaikat is életben kell tartani, tudjuk nem!? Társadalmi felelősség vállalás! Nem hagyhatunk milliárdokat jutni a szakadék szélére, hogy aztán a pénzeszsákjaik demográfiai csökkenést mutassanak, ahelyett, hogy egymást fialnák...
  • PR0DIGY
    #10
    A HD elnevezés a Blu-ray elterjedésével szép lassan átterjedt a nagyfelbontású hangra is, bár elsőre én is a képre gondoltam. Lehet itt gondolni a HDMV LPCM/DTS HD/Dolby TrueHD formátumokra.

    Egyébként tényleg az várható, hogy a jövőben el fog terjedni a HD (mind képre és hangra értve!) mobil, amely rendelkezni fog mini-HDMI vagy vezetéknélküli kép- és hangátvitellel, ezt a kütyüt szépen le lehet tenni az asztalra, majd a kiválasztott műsort (a hagyományos műsorszórás átalakul ip-alapúvá) az otthoni tévére vagy vetítőre küldi, így már lesz létjogosultsága a HD-kép lejátszási képességnek.

    Az EU éppen azért kapcsoltatja le 2012. január 1-ig a földi analóg tévé frekvenciákat, hogy (újra) eladja azokat (most már) a negyedik generációs mobil szolgáltatásokhoz és így mintegy teret adjon a DVB-H-hoz hasonló, azonban IP-alapú mobilba integrált tévé eszközöknek és ezáltal egy újabb nagy lépést tesznek a totális megfigyelés felé. (Tudni fogják miket/mikor/hol/stb. néztél, még azt is, hogy mikor mentél ki a WC-re. :-))
  • mrzed001
    #9
    Kb itt látható, hogy mennyien nincsenek tisztában pl a HD jelentésével (High-Definition = nagy FELBONTÁSÚ ... azaz kép)

    Hangra ugyebár nem szokás azt mondani, hogy kis vagy nagy felbontású, ott mintavételezési frekvencia van, sűrítési algoritmus, csatornák száma, precízió, bitráta ... felbontás nem.

    HD-telefonhívások alatt én kapásból a HD VIDEÓ hívásra, HD képernyő felbontásra asszociáltam, mint sokan mások is ...

    Amúgy a nagy (??? nem nagy, eddig volt túl alacsonyan tartott mobilnál) frekis és nagy bitrátás hívás egyenlőre halott ötletnek tűnik ... talán mert több sávszél kellene neki (2-3x), mint a GPRS, itt meg az is akadozik, nincs országos 3G lefedettség.

  • Cat #8
    Kb. itt látható, hogy mennyien olvassák el a cikket - pedig csak a képaláírásig elég lenne eljutni.
  • jaspercry
    #7
    http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/01/ces09-3m-mm200_2.jpg
  • jaspercry
    #6
    majd ha mini projector lesz benne ,ami este falra vetít,majd akkor lesz is értelme!(úgy 50cm képnél)különben nem látom sok értelmét ,mert van egy fizikális határ aminél közelebről már szerintem túl kényelmetlen a nézelődés,20-25cmnél közelebre gondolok......
  • Darth Sith
    #5
    7.2 es DTS telefonálás? :)
  • grobs
    #4
    HD minőségű _hangról_ van szó ...
  • mrzed001
    #3
    Abszolúte semmi értelme ilyen kis kijelzőből 480p-nél jobb felbontásút csinálni.
    Honnan kellene nézni, hogy látható legyen a különbség: 5 centiről?
  • AgentKis
    #2
    Azért vicces lesz a 3 colos átlójú HD kijelző. Vicceségén kívül más értelme nem is nagyon lesz...
  • kovadam87
    #1
    Kíváncsian várom a HD telefonokat :) Remélem pár éven belül már a földi halandók számára is elérhetővé válik.