Gyurkity Péter

Szerverekbe kerülhetnek az ARM chipjei

Az ARM hagyományosan mobiltelefonokba és egyéb hordozható eszközökbe szánja alacsony fogyasztású, visszafogott teljesítményű fejlesztéseit, az újabb változatok azonban szerverekben is otthonra találhatnak.

Ezt a lehetőséget maga Warren East, a cég vezérigazgatója pendítette meg, aki egy interjúban arról beszélt, hogy már van példa ilyen és hasonló kísérletekre. Ezek eredményeként néhány partnerük magasabb órajelen, egyszerre több processzormag erejére támaszkodva, bizonyos szervermegoldásokban is alkalmazná az ARM chipeket, igaz, egyes részleteket nem volt hajlandó tisztázni.

Több lap emlékeztet arra, hogy nem ez az első alkalom, hogy az ARM szóba kerül a szerverek szegmensével kapcsolatban. A Financial Times már két évvel ezelőtt erről cikkezett, szintén a vezérigazgató kijelentéseire támaszkodva, azóta azonban nem sok minden történt ezen a téren - legalábbis olyan részlet, amelyről a nyilvánosság is tudomást szerzett volna. Most azonban néhány konkrétum is elhangzott, többek között az, hogy a cég egyes partnerei 2 GHz körüli órajelen kísérletezik az A9 jelzésű chipekkel, mégpedig egyszerre négy magot használva fel.

Nevekről egyelőre nem esett szó, így csak arra támaszkodhatunk, hogy az ARM legjelentősebb partnerei között a Samsung Electronics, a Texas Instruments, valamint a Qualcomm is megtalálható. Az sem derült ki az interjúból, hogy a nagy teljesítményt kihangsúlyozó hagyományos szerverekre, avagy olyan kisegítő megoldásokra gondolt-e a cégvezető, mint amilyenek a nyomtató- és tárolószerverek.

Az biztos, hogy maga az architektúra jelenleg is támogatja a szerverekben történő alkalmazást, itt elsősorban a több mag egyidejű felhasználása, a magasabb órajel, valamint a nagy sebességű kommunikációs interfész jelentené a különbséget az eddigi változatokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!