MTI

A világ vezető GSM-R szolgáltatója lett a Kapsch

A csődbe ment kanadai Nortel telekommunikációs konszern GSM és GSM-R üzletágának felvásárlásával, az osztrák Kapsch csoport birtokolja a világ GSM-R piacának közel 60 százalékát.

A Nortel aukcióra bocsátott eszközeinek felvásárlása az idén március 31-én zárult le, ezáltal a csoport szolgáltató cége a Kapsch CarrierCom, közép-kelet-európai regionális szereplőből, globális GSM és vezető GSM-R szolgáltatóvá vált - jelentette ki Kari Kapsch, a társaság elnök-vezérigazgatója. Az akvizíció 33 millió dolláros ügyletet jelentett. A korábban 2.600 főt foglalkoztató Kapsch csoport, így 4.000-re növelte alkalmazottai számát és a 2009/10-es üzleti év 496,4 millió eurónyi árbevétele után, a jelenlegi évben már 7-800 millió eurós forgalommal kalkulál.

A Kapsch CarrierCom vezetékes és mobiltelefon, valamint átviteltechnikai rendszereket fejleszt, telepít és üzemeltet. A mintegy 26 országban jelenlévő cég a GSM-R üzletág további erősödésére számít. A GSM-R speciális vasúti információs rendszer, amely közvetlen, hang alapú összeköttetést biztosít a mozdony és a központi irányító és biztonsági rendszerek között - ismertette Kari Kapsch. Az elsősorban nagy sebességű vonatok esetében jelentős rendszert, a régióban Csehországban és Szlovákiában már bevezették. Magyarországon 2006-ban írtak ki közbeszerzési tendert az alkalmazására, a pályázat azonban eredménytelenül zárult.

A Kapsch magyarországi leánycége a Kapsch Kft. 2010 április 1-től vette át a Nortel Networks Kft. tárgyi eszközeit és alkalmazottait, így jelenleg 60 főt foglalkoztat. Fülöp István ügyvezető igazgató kiemelte, a felvásárlás részeként a Nortelnek a T-Mobile-lal fennálló szerződéseit is megszerezték, amely erősítette a GSM-R üzletágat. A társaság a közeljövőben indulni kíván, a MÁV Zrt. kommunikációs infrastruktúra tenderén, amelynek keretében bevezetnék a GSM-R rendszert. A tavaly eredménytelenné nyilvánított pályázat 51 milliárd forintos megbízásról szólt volna. Fülöp István elmondta, hogy a várható új pályázaton vélhetően a Nokia-Siemens Networks (NSN), illetve a kínai Huawei lesznek a Kapsch versenytársai.

A Kapsch Kft., a 2009/10-es üzleti évet 2,5 milliárd forintnyi forgalommal zárta, amely elmarad a megelőző időszak 3 milliárd forintnyi bevételéhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!