Berta Sándor

Bombakészítési útmutatók kaphatók az Amazonnál

A Bundeswehr hivatalosan is bírálta az amerikai online könyvkereskedő céget amiatt, mert robbanóanyagok építésével kapcsolatos könyveket árul, illetve reklámoz e-mailekben.

Az Amazon.com kínálatában számos olyan mű érhető el, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a bombakészítéshez. A kiadványokat bárki megrendelheti és gyakorlatilag biztonságban meg is kaphatja. A vállalat még elektronikus levelekkel is reklámozza a könyveket, amelyekben részletesen leírják, hogyan kell összekeverni a robbanóanyagok egyes alkotóelemeit. Ami igazán érdekessé teszi az ügyet az az, hogy a leírások az amerikai védelmi minisztériumból származnak.

A Bundeswehr álláspontja szerint a házi készítésű pokolgépek jelentik a legnagyobb fenyegetést az Afganisztánban szolgáló szövetséges erők katonáira. "Mindenképpen világossá kell tennünk, hogy azok a dolgok, amiket ezekben a művekben leírnak, komolyan veszélyeztetik az ott bevetett egységeket" - jelentette ki Helmut Heck főhadnagy, a Bundeswehr újonnan létrehozott Robbanó Csapda Ellenes Központjának vezetője. A katonatiszt azt követelte az Amazontól, hogy haladéktalanul távolítsa el a kínálatából a vitatott könyveket és azokat soha többet ne forgalmazza.

Az amerikai cég válaszul közölte, hogy nem lát okot a kiadványok forgalmazásának leállítására vagy felfüggesztésére. Az Amazon egyik szóvivője kijelentette, hogy az ügyfeleiknek minden olyan terméket elérhetővé tesznek, amelyek legálisan beszerezhetők, függetlenül attól, hogy azok esetleg komoly vitákat válthatnak ki. Az Amazon érvelése egyébként olyan szempontból teljesen elfogadható, hogy az amerikai védelmi minisztérium éveken át ingyen hozzáférhetővé tette ezeket az anyagokat.

A reklámlevelekben többek között ilyen mondatok szerepelnek: "Azok az ügyfeleink, akik megvásárolták a lőszerekkel szóló kézikönyvet, az amerikai hadsereg robbanó csapdák építéséről szóló művet is nagyra értékelték." Vagy: "Ennek a dokumentumnak a segítségével megtanulhatod, hogy miként lehet robbanóanyagokat készíteni, azokat használni, vezetékekkel ellátni és hatástalanítani, minden szituációban. Megtudhatod, hogy miként lehet elrejteni a háztartási berendezésekben robbanóanyagokat, például a televízióban, az ablakokban vagy a vasalóban, esetleg a ház előtti bozótosban vagy a földben."

A baden-württembergi igazságügyi minisztérium tájékoztatása alapján a könyvek birtoklása önmagában nem büntethető. Kivételt képez, ha az illető konkrét merényleteket tervez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #14
    Just to avoid falling into the hands of terrorists.:)
  • P3h3ly #13
    http://tudomany.ma.hu/tart/rcikk/h/0/175530/1
  • P3h3ly #12
    http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=4&id=9865

    Ha jól emlékszem ez volt az mikor kiderült hogy egy középiskolás robbantgatott.
    Azt hiszem felesleges aggódniuk hogy pont azok a könyvek kellenének valakinek hogy felrobbantson valamit.
  • IQ Light #11
    Jah, en meg azt hittem, hogy azert szemetelnek, mert idiota parasztok... Inkabb arrol van szo, hogy szamitanak a sok retardaltra, akik megveszik az erosen tularazott pattogatott kukoricat, stb.-t es ezert megeri, hogy a minimalbert kapo Mariska neni feltakaritson utanuk.
    De akkor kezjunk el az utcan is szemetelni, hogy legyenek uj munkahelyek?
  • GHOST7 #10
    Szerintem azért szivárogtatták ki ,hogy ne legyenek munkanélküliek.
    Ez olyan hogy moziban azért szemetelsz ,hogy szükség legyen alkalmazottakra.
    ha mindenki csendben tiszta ülőhelyet hagy maga után, kirugdossák az alkalmazottakat mert nincs szűkség rá.
  • teddybear #9
    Az volt az egyik neve a sok közül.Olyan 200-250 kB, text formátum.
  • Amergin #8
    Lehet, hogy már hiányzik a moderátoroknak, ezért raktak be ilyen cikket, hogy valaki mondja már ki ismét
  • Oláh Herkules #7
    na de ide tényleg témába vágó azt beírni hogy, nehogy omárék kezébe kerüljön!
  • Lowosan #6
    Most jön az hogy bezáratják az oldalt terrorizmus támogatása miatt
  • NullZ3r0 #5
    Nem az Anarchist Cookbook volt az?