MTI

Ős mobiltelefonokból nyílt kiállítás Pécsett

Mobil-Kor-Történet címmel több száz régi mobiltelefonból nyílt kiállítás a pécsi Néprajzi Múzeumban.

Burján István etnográfus, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának főmuzeológusa tárlat kapcsán elmondta: van, aki Magyarországon már tizenhét éve hozzászokott az eleinte tégla méretű kultikus tárgyhoz. A Mobil-Kor-Történet című tárlaton több száz telefont állítottak ki; a legrégebbi készülék 1989-es, még mindig működik, és egy külön vállra akasztható táska is van hozzá. A kiállításon látható legfiatalabb darabok 2007-ben készültek.

"Egyes kivételezettek Amerikában a "mobilérzést" már az 1930-as évektől átélhették. A kezdetben az átlagember számára elérhetetlen státusszimbólum mára teljesen hétköznapi használati tárggyá vált, amely nélkül már nem tudjuk elképzelni az életünket. Nincs már korosztály, amely idegenkedne a mobiltól. Van már nagykijelzős, könnyen kezelhető telefon kimondottan az időseknek, és van gyerekeknek szánt, "bébifon" 3 gombbal. A mobiltelefóniában másképp halad az idő, szinte naponta van valami új. Naponta mutatnak be újdonságokat, új termékeket - fogalmazott Burján István.

A baranyai megyeszékhelyen június 27-ig látható készülékek a Mobil-kor Alapítvány gyűjteményéből származnak. A munka több éve kezdődött és a fejlődés ütemét figyelembe véve megbecsülni is lehetetlen, milyen jelentős kollekció válhat belőle. Az alapítványnál nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondolnak, ezért célul tűzték ki, hogy a mobilokat olyan módon semmisítsék meg és hasznosítsák újra, amellyel a jövő nemzedékeinek példát lehet mutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #5
    Szerintem itt a generációk idejét kell nézni. Egy telefon élettartama max. 2 év (és akkor még rendes voltam...), azaz 17 év alatt legalább 8 generációval számolhatunk.

    Autóból ugyanez, autónként hat évvel számolva már 50 évnél járnánk. A 25 éves autó pedig már veteránvizsgát tehet, tehát hivatalosan elismerve öregnek számít.
  • krajcsovszkig #4
    Telókból az már simán az.
  • Nazir #3
    Egyik se.
  • Nazir #2
    17 éves=ősi.
    Nem semmi.
    Van kicsi baj a fogalmazással.
  • Tetsuo #1
    Megneznem, melyik mai telefon birna a 21 eves mukodesi idot..