MTI

Internetezés kerékpáron

A világ egyik legnagyobb kemping- és terepkerékpár-gyártója, az amerikai Dahon 160 dollárért ajánlja ausztriai fiókvállalatánál is kapható, pedálhajtású akkutöltővel ellátott infobázisát.

A rendszer legfontosabb részegysége, a pedáltengelyről áttétellel hajtott, a kerékpárok kivilágítására száz éve használt dinamóhoz hasonló, de természetesen korszerű, kisméretű áramfejlesztő termeli az áramot, amelyet aztán a váz függőleges kormánytartó oszlopára erősített áramalakító - a második egység - transzformál az iPhone akkumulátora üzemeltetésének, illetve töltésének céljára megfelelő feszültségűre. A kis töltőtranszformátor egyszersmind tárolja is az informatikai egységeket működtető, átalakított áramot. Onnan az áram igény szerint használható fel vagy túltöltés veszélye nélkül tárolható tovább.


A harmadik egység egy, a kerékpár kormányszarvára szerelhető, internetezésre is alkalmas iPhone mobiltelefon. A készüléktől függetlenül - és azzal egy időben - a töltőtranszformátor plusz fogadó csatlakozójához más informatikai eszköz, például MP3 lejátszó vagy digitális fényképezőgép is illeszthető. Az egységeket erős, flexibilis és egyszerűen passzítható kábelek kapcsolják össze, a hozzájuk adott felerősítő bilincsekkel gyorsan fel- és leszerelhetők.

A biciklizés közben a szerkezet folyamatosan és túltöltéstől védetten tölt. Leállás után a kis töltőtranszformátor akkuja félórányi folyamatos használathoz elegendő áramot biztosít. Álló üzemben - ha netán pihenés, kempingezés közben is újra szükség volna rá - a kormányára-nyergére, tehát fejre állított kerékpár pedáljának kézzel forgatásával is gyorsan feltölthető. A www.dahon.com címen megtalálható a BioLogic ReeCharge with iPhone Mount című prospektus, sőt az oldalon videofilm is bemutatja a szerkezet használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dawinD #2
    itt azért ausztriában más a helyzet.. ahogy eddig tapasztaltam
  • Koge #1
    így se tudnak a bringások közlekedni az utakon mert se a kreszt nem ismerik se nincsen tekintettel a forgalomban más járművel/gyalog közlekedőkre. Habár igaz, sokkal biztonságosabb ha az első sarkon villanyoszlopnak megy:D

    mielőtt nekem estek én is kerékpárral közlekedek