SG.hu

Nem költött a kormány 48 milliárdot számítógépekre

Tévesen állította keddi számában a Magyar Nemzet, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 48 milliárd forintot elköltött informatikai eszközök beszerzésére.

A KSzF tavalyi évben meghirdetett közbeszerzési eljárása közel ezer intézmény számítógépekkel, illetve szoftverekkel történő ellátásáról szólt, az eljárás azonban határozott időtartamú keretmegállapodás megkötésére vonatkozott. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a szerződéskötés sem közpénz kifizetésével, sem pénzügyi kötelezettségvállalással nem járt, mivel a keretmegállapodás nem keletkeztet kötelezettséget a vásárlásra.

A keretmegállapodás lényege az, hogy a közigazgatás közel ezer intézménye és a rendszerhez önként csatlakozó további potenciálisan több ezer szervezet (pl. önkormányzatok) a szállító által előre vállalt kötelezettségek mellett juthat hozzá a szükséges termékhez akkor, ha arra a jövőben szüksége van. Konkrét beszerzés hiányában a szerződés a kikötött időtartam végével pénz kifizetése nélkül lejár.

A 13 éve működtetett központosított közbeszerzés előnye a méretgazdaságosság miatti alacsonyabb beszerzési ár elfogadtatása és az érintett intézményi kör beszerzéssel összefüggő eljárásának számottevő egyszerűsödése. Nem először fordul elő, hogy a Magyar Nemzet tényként állít valótlanságokat, a beszerzések elvi lehetőségét biztosító keretmegállapodások kapcsán is többször közölték tényként milliárdok elköltését. Az állítások valótlansága miatt a tárca helyreigazítási kérelemmel fordult a napilaphoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #2
    Nem cáfollak meg csak résztben. Az összeg biztos hogy tulzás, de ez szokása a Magyar Nemzetnek.

    Olvastam egy cikküket azt hiszem tavaly elött amiben emlitették, hogy az OEP-en év végén 3 havi illetményt osztottak mindenkinek. Kérdeztem is az egyik ott dolgozó ismerőst akik csak legyintet, semmit sem kaptak akkor amikor a cikk datálodott. Hetekkel később volt egy 3 hetes jutalom, ennyi. Ja és amikor a cikk megjelent az APEH-nál 4-5, a nyugdíjon meg 3 havi jutalom osztás volt (ott is dolgozik 1-2 ismerős), és egyik sem jelent meg az MN-ben, lehet hogy keverik az APEH és az OEP-t????

    Közbeszerzéssel 2 probléma van. 1. Az érintetteknek kötelező a közbeszerzési eljárásban résztvevőktől vásárolnia 2. Elméletileg - mint a cikk is írja - olcsobbnak kellene lennie mindennek, de gyakorlatilag semmi sem olcsobb, jó 15-20% al minden drágább, de nem ritka a +50% sem. Az ismerősőknél volt most egy 7-8 millás ilyen közbeszerzés. Számlán olyan plusz tételek is szerepeltek mint "dokumentálás 17.000Ft". Mi a franc került annak a 2 oldalnak (mert ennyi volt a számla) az elkészítésében ennyibe???
  • Chriss745 #1
    Hát persze hogy nem, sose költött volna annyit. 5 milliárt volt a pályázat kiírás, Kis és kis bt nyerte, aztán 10 milliárt volt a gépek szállítása, lakatos bt intézte, aztán 15 milliárt lett volna az előre kifizetendő villanyszámla, ezt valamelyik politikus unokaöccse cége fizette volna, 17,5 milliárd lett volna a tiszteletdíj a projektet levezető úriembernek, és 500 millió lett volna az albakompnak, hogy gyorsan raja össze a legolcsóbb gépeket, de csak 400 millióba kerüljenek, mert 100 millió megy az albakomp zsebébe (persze a számla 500 millióról szól).

    KB így működik ez otthon, de cáfoljon meg valaki, ha tévednék.