MTI

Szoftveres támadás ért vietnami internetezőket

Rosszindulatú szoftverrel támadtak meg világszerte feltehetően több tízezer vietnami internetezőt - áll a Google online-biztonsági kérdésekkel foglalkozó blogjának egyik keddi bejegyzésében.

A számítógépes behatolók olyan felhasználókat támadtak meg, akik az internetről letöltöttek egy szoftvert, hogy a vietnami nyelvnek megfelelő karakterekkel tudjanak írni a billentyűzeten. A rosszindulatú szoftverrel fertőzött gépeket a támadók arra használhatták, hogy megfigyeljék a felhasználókat, és további támadásokat indítsanak politikai ellenvéleményeket tartalmazó blogok ellen - írta Neel Mehta, a Google munkatársa.

A bejegyzés szerint a támadások célja elsősorban az lehetett, hogy elnyomják a vietnamiak ellenkezését egy vitatott bauxitbánya megépítésével kapcsolatban. A szóban forgó bánya kínai beruházásban épülne meg az indokínai országban. Vietnamban sokan ellenzik a bánya megépítését, attól tartva, hogy súlyos környezeti károkat okozna, és kínai vendégmunkások árasztanák el a környékét. A McAfee számítástechnikai biztonsági vállalat egy keddi blogbejegyzésben ugyancsak foglalkozott a vietnami internetezőket ért támadással. George Kurtz, a McAfee munkatársa úgy vélte, elképzelhető, hogy a behatolóknak politikai indítékuk volt, és valamilyen módon kapcsolatban állhattak a vietnami kormánnyal.

Vietnamban szigorú ellenőrzés alatt tartják az információáramlást, és a kormány korábban közölte: fenntartja magának a jogot, hogy "megfelelő lépéseket tegyen olyan honlapok ellen, amelyek a megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot". Tavaly ősszel őrizetbe vettek több bloggert, akik bírálták a szóban forgó bauxitbányát, és decemberben elérhetetlenné vált egy honlap, amelyet a bánya ellenzőinek milliói látogattak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!