Berta Sándor

Egyszerűbb képletiltás lesz a Google Street View-ban

Még az idén elérhető lesznek a német településekről és utcákról készült felvételek a Google Street View rendszerében.

Arnd Haller, a Google menedzsere a cég berlini sajtótájékoztatóján elmondta, hogy semmi akadályát sem látják a szolgáltatás bővítésének és a német városokban készült fotók megjelentetésének. "Nehéz megtiltani egy vállalatnak egy szolgáltatás elindítását, hogy ha az legális" - nyilatkozta Arnd Haller, a Google Németország jogi részlegének vezetője. Elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak az adatvédelmi problémák kijavításán és új funkciókat akarnak beépíteni a rendszerbe. Ezek lehetővé tennék, hogy a felhasználók könnyebben kezdeményezhessék az őket zavaró vagy vitatott digitális fotók eltávolítását. A cél az, hogy bárki, aki el akarja távolíttatni a házáról vagy az autójáról készült digitális felvételeket, ezt könnyen és gyorsan megtehesse. "Ezek a dolgok csak Németországra érvényesek" - emelte ki Haller.

"A Google Street View csak egy a szolgáltatások közül. A konkrét probléma nem az, hogy felismerhető-e egy képen egy rendszám, hanem általában a személyes adatok és más információk összekötése" - reagált a bejelentésre Peter Schaar német adatvédelmi biztos.< Schaar úgy vélte, hogy elsősorban azt kell majd vizsgálni, hogy milyen veszélyeket jelenthet a Google által gyűjtött hatalmas adatmennyiség. Ezenkívül azt is tanulmányozni kell, hogy meddig engedélyezhető a konszern befolyása és mikor sérti a kartellellenes jogszabályokat. "Nem állítom, hogy a Google visszaél a piaci pozíciójával, de meg kell nézni, hogy mi történik a cég által gyűjtött és tárolt adatokkal" - közölte Schaar.


Norvégiában búvárok kergették meg a kamerás autót - Klikk ide

Nikolaus Forgó, a hannoveri Leibniz Egyetem jogász professzora olyan szakvéleményt jelentetett meg, amely szerint a Google Street View jelenlegi formájában adatvédelmi szempontokból nem támadható. Forgó kétségbe vonta, hogy a személyek arcának, valamint az autók rendszámának kitakarása után egyáltalán bárki is személyes adatokhoz juthatna bárkivel kapcsolatban.

Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter mindenesetre örült a bejelentésnek, ugyanakkor leszögezte, hogy minden személyes adatnak a jövőben is személyesnek kell maradnia. Aki pedig ezekkel az információkkal kereskedni akar, az ezt az érintett beleegyezése nélkül nem teheti meg. "Elvárom, hogy a Google a jövőben komolyan vegye a hozzá érkező panaszokat és bejelentéseket. Mindenesetre egy új kezdet előtt állunk, de ehhez az is kell, hogy a konszern minden korábbi ígéretét betartsa még a szolgáltatás elindítása előtt" - nemzetközi jegyezte meg Ilse Aigner.

A német fogyasztóvédelmi miniszter február elején már kritizálta a társaságot és arra készült, hogy eltávolíttassa a Google Street View németországi városokról és házakról készült felvételeit a világhálóról. A politikus a Google Street View képeiről azt mondta, hogy azok több milliószorosan megsértik az emberek magánéletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balage187 #8
    Ausztriában például egy ember egész életére kaphat egy rendszámot, ha akarja. Én csak erről az országról tudok, de biztos máshol is van ez így. De véglis tökmindegy, mert kihomályosítják.
  • B0nFire #7
    Az autók forgalmi rendszáma mióta személyes adat? Bizonyos személyhez köthető egy életen át? Ugyan! A személyi szám az igen. Ilyen szempontból még a személyi igazolvány szám sem az, hiszen igazolványcserénél új számot kapunk. A TB szám, az adószám igen, mert az nem változik. De a rendszám, a házszám és a telefonszám, a cipőméret és a fitymahossz nem az.
  • dinnyegodre #6
    Magyarországon karikás ostorral kellene követni őket, lovon. :D
  • rudymester #5
    Szerintem ez sokkal kevésbé tiporja sárba a jogokat, mint pl a partyfotós oldalak, ahol anyuci apuci lecsekkolhatja, hogy mennyire volt részeg kicsi gyermekük.

    Én személy szerint nagyon szeretem a google eme alkalmazását. Körbenézhetek a világon, megnézhetem miképpen fest egy átlagos amerikai, japán, francia stb kisváros utcái. Az emberi arcok ki van homályosítva, nem értem a felháborodást.

    A norvégok akciója meg nagyon király!!! :D
  • Tetsuo #4
    LOaaal nem olvastam el a cikket, de egybol a norveg buvarok kergettek meg egy Googli autot.. hat ez kesz! :DDDD
  • semmikozod #3
    Miért is?
  • Glutamin #2
    Ilyen is van ám: www.norc.hu nem csak a gugli:D
  • Dark Angel 666 #1
    Nem is tudom hogy egyáltalán miért kezdtek bele ebbe a projectbe , az emberek személyiségi jogait sárba tiporják a képekkel