MTI

Internetes költségszámító programot készített a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) újabb internetes költségszámító programokkal, ingyenes nyomtatott kiadványokkal és pályázatokkal segíti a fogyasztók eligazodását a pénzügyi termékek között.

A PSZÁF közleménye szerint a felügyelet internetes fogyasztóvédelmi oldalán tájékoztató anyagok találhatóak a pénzügyi termékek, szolgáltatások kockázatairól, ismérveiről és az egyes termékekhez kapcsolódó alapvető tudnivalókról. Az internetes oldalon rendelkezésre áll mintegy 30 lakossági, pénzügyi terméktípus összehasonlító táblázata is. A fogyasztók pénzügyi döntéseit segítik a különböző alkalmazások: így a hitelkalkulátor, a háztartási költségszámító, és a lakossági bankszámla költségszámító program.

Várhatóan jövő év márciusától elérhető lesz a felügyelet honlapján a pénzügyi vállalkozások, júliustól pedig a hitelintézetek hitel- és lízing-összehasonlító programja. Az erre vonatkozó információkat a pénzügyi intézményeknek az eddigi önkéntes adatszolgáltatás helyett pénzügyminisztériumi rendelet alapján kell benyújtaniuk. Az ügyfelek kereshető és szűrhető módon ismerhetik majd meg a piacon kínált lakossági hitel- és lízingtermékeket, illetve azt, hogy azok milyen alapvető feltételekkel és áron érhetőek el. A programmal érintett termékskála magába foglalja a fogyasztási hiteleket, hitelkártyákat, illetve lakás- és gépjármű-hiteleket, valamint a lakáslízing termékeket.

Ez év november 1-jétől Európában megváltozott a pénzforgalmi szabályozás. Erről és az egységes euró fizetési övezetről számol be a "Szánjon egy percet a SEPA-ra" (SEPA = Egységes Európai Fizetési Övezet) című ingyenes kiadvány. A tájékoztató több mint 100.000 példányban jelent meg, és december 10-től érhető el a lakossági nagybankok ügyfélszolgálatain. A pénzügyi felügyelet nemrég jelentette meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló információs füzetét "Szánjon egy percet a kgfb-re" címmel. Ez a kiadvány 100.000 példányban a nagyobb biztosító társaságok ügyfélszolgálatán, egyes lízingcégeknél, illetve egyes benzinkutaknál is elérhető.

A PSZÁF nemrég közleményben szólította fel a hitelintézeteket és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozásokat, hogy a karácsony előtti időszakban a felelős hitelezés elvének maradéktalan megtartásával, és az ügyfelek fizetőképességének fokozott szem előtt tartásával járjanak el. A felügyelet az idén is kiemelt figyelemmel kíséri az intézmények hirdetési tevékenységét (reklámokat, honlapokat, szóróanyagokat), és ha szükséges, fogyasztóvédelmi hatáskörében is fellép. Erre az idén eddig nem volt szükség, a szolgáltatók érezhetően visszafogottan és a jogszabályoknak megfelelően végzik tevékenységüket.

A felügyelet pályázati kiírással különböző átfogó programokat támogat és finanszíroz, amelyek gyakorlati eredményeket hoznak a pénzügyi ismeretek fejlesztésében, terjesztésében, valamint felhasználhatóak az iskolai és felnőttoktatásban is. Ilyenek például az internetes "Megtakarítási iskola" program, a középiskolás tanulók internetbanki ismereteinek bővítését célzó program, vagy az ország 250 középiskolai pedagógusa részére elkészített pénzügyi képzési program.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!