MTI

Változékony kereslet jellemzi a nyomtató-piacot

A magyar nyomtatópiacot az idén a változékony kereslet mellett az árak esése és az elhalasztott vásárlások jellemzik - mondta Érdi-Krausz Gábor, az OKI Systems (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója.

Kifejtette, a második negyedévben 50 százalékkal csökkent a kereslet a nyomtatók iránt az első negyedévhez képest, majd a harmadikban enyhe javulás következett be. A negyedik negyedév, részben a karácsony miatt már jobb lehet, de erről még nincsenek számai az OKI-nak. Az ügyvezető példaként elmondta, míg öt évvel ezelőtt egy fekete-fehér nyomatató átlagosan nettó 100 ezer forintba, egy színes pedig 250 ezer forintba került, addig ma 15-16 ezer, illetve 22-25 ezer forintért már vásárolhatók ilyen gépek.

A vállalatokról és az állami szektorról közölte, a költségvetési megszorítások mindkét szegmens szereplőit arra késztetik, hogy elhalasszák vásárlásaikat. Igaz, ez nem tartható sokáig, mert előbb-utóbb túl drága lesz a régi, kevésbé költséghatékony gépeket üzemeltetni. Érdi-Krausz Gábor a vásárlásokról elmondta, a magyar vevők magatartása hasonló a lengyelhez, hiszen mindkét országban az olcsóbb és gyengébb minőségű termékeket keresik jobban, szemben például a csehekkel, akik a minőséget előbbre sorolják.

A magyar piac helyzetét befolyásolja az is, hogy a cégek kivárnak: a kis cégek nagyon árérzékenyek, ráadásul most nagyon kevés pénzük van beruházásra. A közepes cégeknél már inkább az számít, hogy mennyibe kerül az adott eszközt, a vételárat is beleszámítva a teljes életciklusán keresztül működtetni. Az ügyvezető elmondta azt is, hogy bár nő a többfunkciós gépek iránti kereslet, a cégek a nyomatok döntő többségét még mindig fekete-fehérben, s nem színesben állítják elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!