HENT hírlevél

1 millió dolláros büntetést kapott egy japán videómegosztó

Pert nyert a szerzőket és kiadókat képviselő japán JASRAC egy helyi videómegosztó portállal szemben. A jogsértő honlap üzemeltetőjét 90 millió jen, vagyis mintegy 1 millió dollár összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság.

A tokiói bíróság ítéletében szerzői jogsértések okán 90 millió jen, vagyis 1 millió dollár összegű kártérítést megfizetésére kötelezte a TV Break nevű japán videómegosztó portált üzemeltető céget, a Just Online-t. A pert a szerzőket és kiadókat képviselő Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers (JASRAC) kezdeményezte a Just Online ellen, mivel a videómegosztón nagy mennyiségű, a jogvédő szervezett portfoliójába tartozó kép és hanganyag érhető el illegálisan. A jogvédő szerint a JASRAC tagjainak jogtulajdonát képező fájlok közel fele a jogtulajdonosok engedélye nélkül került feltöltésre a honlapra.

A JASRAC közleménye szerint egyre több videómegosztó portál kezd felelősségteljes és tisztességes üzleti modellt alkalmazva önkéntes tartalomszűrésbe, hogy az illegális és jogsértő tartalmak feltöltését megakadályozza. A Just Online azonban nem élt ilyen eszközökkel, így felhasználói számtalan jogsértést követtek el. A jogvédők szerint mintegy 60 videómegosztó működik Japánban, amelyből 25-nek van szerződése a JASRAC repertoárjába tartozó fájlok használatára. A fennmaradó több tucat honlap többsége, szerződés hiányában már törölte az engedélyköteles videó és hanganyagokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #2
    Olyat hallottam, hogy a YT checksumos ellenőrzést végez, magyarul ha megbabrálod a hang/képanyagot, elvileg nem fogják észrevenni amíg valaki nem jelenti.

    Ha egy videó nem jön be, az általános "this video has been removed due to copyright infringement" hibaüzenet akkor jelenik meg, ha fennakadt az automata szűrőn, más esetben kiírja, kinek a kérésére szedték le ("this video has been removed due to a copyright claim by Sunrise, Inc." például).
  • FoodLFG #1
    Ennek ellenére óriási nagy japán tartalom varezolás folyik torrenteken, ahonnan szinte minden beszerezhető a kiadás pillanatában pl zenék esetében. De komolyan mennek a különböző letöltőoldalas (megaupload) megoldások is. A japánok is töltik ezerrel.

    Ráadásul a jutubon is rendszeresen megtalálhatóak a legújabb ázsiai zenei klipek, bár igaz, hogy van néhány előadó, akinek cuccait azonnal kiszűrik.