MTI

Intelligens szemüveg mindenkinek

Osztrák kutatók olyan szemüveget fejlesztettek ki, amely többek között megmutatja a tűzoltóknak, hogy merre keressék a veszélybe került embereket.

A Spectacles elnevezésű funkcionális szemüveg, amelyet a Linzi Egyetem és a Silhouette International Rt. közösen dolgozott ki, számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Képes a kerékpáros pulzusszámát mérni, és mutatni neki az utat. A turistának elmagyarázza,hogy milyen látnivalókat szemrevételez éppen. Az operáló sebészt tájékoztatja a beteg légzéséről és véroxigénszintjéről. A vásárlóval pedig tudatja, hogy mennyi a tápértéke a polcon heverő csomag tésztának vagy joghurtnak.

A Linzi Egyetem számítástechnikai intézete a találmányért nemrég megkapta Felső-Ausztria tartomány 2009-es innovációs különdíját - közölte a Der standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a találmányról beszámolva. Az "intelligens" szemüveg belsejében miniatűr high-tech érzékelő-, kijelző-, számítógépes és kommunikációs rendszer található. Az információk a szemüveg belső oldalán, közvetlenül a szem előtt található miniatűr kijelzőrendszer segítségével válnak láthatóvá a felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Scroll #1
    Ilyen kell nekem!